Slovenské mestá zakladajú nové združenie

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Primátori 27 miest a starostovia bratislavských mestských častí sa na spoločnom stretnutí v Martine zhodli na potrebe založenia novej organizácie združujúcej iba mestá, ktorou by malo byť Združenie miest Slovenska. Jeho ustanovujúce zasadnutie sa uskutoční začiatkom septembra v Martine.

Účastníci martinského stretnutia vyjadrili želanie, aby v čase príchodu dôslednej decentralizácie a posilnenia právomocí samospráv našla vláda v novej organizácii zásadného stúpenca reforiem namiesto mierneho pokroku v medziach zákona, ako charakterizujú doterajšie pôsobenie ZMOS.

Primátori odôvodňujú potrebu vzniku novej organizácie podstatnou odlišnosťou problémov v mestách a obciach. Kým pre mestá a ich obyvateľov je v súčasnosti dôležitá otázka privatizácie obecných bytov, zdravotníckych zariadení, dotácie na teplo, verejný poriadok, boj proti kriminalite, malé a stredné obce sa v posledných rokoch zaoberajú najmä zabezpečením podmienok pre základné školské vzdelávanie, nedostatočnou infraštruktúrou, či vytváraním podmienok na základný rozvoj, vrátane pracovných príležitostí. Rozdielny prístup možno očakávať aj k nedávno schválenej stratégii reformy verejnej správy na Slovensku.

Mestá sa na presun kompetencií tešia, obce sa naopak obávajú, že ďalší presun nedokážu zvládnuť finančne ani odborne. Obce s počtom obyvateľov do 2000 pritom tvoria až 87,5% všetkých samosprávnych jednotiek na Slovensku. Prípravný výbor  osloví s ponukou na vstup do združenia primátorov všetkých 137 miest na Slovensku a starostov bratislavských a košických mestských častí. Na príprave združenia sa z Bratislavy zúčastňujú zástupcovia Starého Mesta, Ružinova, Karlovej Vsi a Rače.

(miv)

Páčil sa vám článok?