Mestskí poslanci odmietli dialóg s občanom

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedna z prvých ponovembrových relácií v „obrodenej“ Slovenskej televízii sa volala Dialóg. Významná medzinárodná konferencia o účasti občanov na verejnom živote sa koná pod názvom Mesto v dialógu.

Dialógu zasvätili tvorcovia zákona o obecnom zriadení paragraf 12, keď definovali zasadnutie obecného zastupiteľstva ako „zásadne verejné“ a umožnili udeliť slovo ktorémukoľvek občanovi obce. Mestské zastupiteľstvo Bratislavy sa na svojom zasadnutí začiatkom mája vrátilo hlboko do minulosti, keď sa dialóg nenosil. Väčšinou hlasov poslanci odmietli udeliť slovo občanovi.

Tým občanom bol Štefan Holčík, jedna z najuznávanejších osobností archeológie, histórie a dejín umenia na Slovensku. Riaditeľ Archeologického múzea s takmer tridsaťročnou praxou, autor vyše 60 samostatných titulov o histórii a pamiatkach Bratislavy. Živá chodiaca encyklopédia nášho mesta, húževnatý bojovník za záchranu kultúrneho dedičstva a mnohých historických pamiatok Bratislavy v čase, keď takáto činnosť nielenže nebola v móde, ale sa považovala za otvorený boj proti režimu. Bratislavské múzeá a galérie vlastnia nejeden vzácny predmet práve vďaka Š. Holčíkovi. Čitatelia našich novín sa tešia zvláštnemu privilégiu, že môžu pravidelne čítať jeho zasvätené články o historických priestoroch nášho mesta.

Bývalý viceprimátor pre kultúru (1990-1994) a tohtoročný držiteľ prestížnej Ceny primátora chcel využiť možnosť vystúpiť pred poslancami po prvý raz. Človek jeho kalibru  chcel poslancom povedať niečo dôležité o historických objektoch na Michalskej ulici 22-26 ešte pred tým, ako sa rozhodlo o ich dlhodobom nájme. Väčšina poslancov o jeho informácie nestála. Nemuseli podľa nich rozhodnúť. Odmietnuť  vypočuť si človeka, ktorého je pre mnohých cťou počúvať, však bolo prinajmenšom neúctivé.

V prvý májový štvrtok neporušili v Zrkadlovej sieni nijaký zákon. Svoju prestíž nestratil ani Dr. Holčík. Vážne však utrpela prestíž a integrita mestského zastupiteľstva. V očiach mnohých ľudí ju bude ťažko získať späť.

Milan Vajda

Páčil sa vám článok?