Bratislave chýba nultý kilometer

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predkladám návrh zriadiť v Bratislave NULTÝ KILOMETER. Nultý kilometer má Budapešť, Varšava a mnoho iných hlavných miest. V Moskve je symbolicky zvýraznený v dlažbe, vo Varšave je to obelisk so vzdialenosťami do svetových metropol.

V Bratislave je také miesto, ktoré by mohlo spĺňať náplň pojmu Nultý kilometer na križovatke na Námestí SNP, odkiaľ by mohli vychádzať smery na všetky svetové strany - smerom na Dunajskú, Štúrovu, Špitálsku a cez Námestie SNP na Hurbanovo námestie.

Ten ideálny bod by bol niekoľko metrov od Manderláku. Žiaľ, takýto fiktívny bod je presne v strede rušnej križovatky. Mohol by sa však posunúť smerom na Hurbanovo námestie alebo na Dunajskú ulicu na miesto terajšieho parkoviska. Nultý kilometer nepotrebuje veľký priestor, ktorý by ukrojil kus námestia, ale mal by mať istý priestor, pretože sa nevyhnutne stane, tak ako všade vo svete, turistickou atrakciou pre návštevníkov mesta, miestom fotografovania a stretávania sa.

Všade sú nulté kilometrovníky turistickou atrakciou a symbolizujú východiskový bod všetkých ciest, ich kilometrové vzdialenosti z hlavného mesta.

Vladimír Priputen, Taškent (Uzbekistan)
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?