Napísali ste nám 09/1999

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od 60. do 80. rokov nášho storočia sa pripravovala koncepcia Hradného vrchu v zeleni bez zástavby, ale pre relaxáciu Bratislavčanov.

V 90. rokoch sa názor na túto koncepciu diametrálne zmenil a začalo sa s prípravou výstavby, ktorá bude (podľa informácií z médií) evokovať historické prostredie, to znamená pseudohistorickú zástavbu. Mnohí kolegovia-architekti s obavami očakávali proces realizácie výstavby na Zámockej ulici. Hľa, prvá lastovička je na svete, ale aká? Neviem sa dosť vynačudovať, ako je možné, že v Bratislave ako hlavnom meste SR vyrastajú objekty s diskutabilným výrazom, a to nielen na Zámockej ulici. Predpokladám, že výstavba v susedstve s hradom a parlamentným komplexom by si zaslúžila viac zodpovedného prístupu zo strany štátnej správy a tiež citlivejší prístup koncepcie k danému prostrediu od autorov-architektov.

A. Tomašáková, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
V nedeľu popoludní sme sa vybrali do mesta na prechádzku. Po krátkom čakaní prichádzala na zástavku električka číslo 5. Nová elegantná, decentné farby. So slávnostným pocitom sme do nej prvýkrát nastúpili. O to väčšie bolo naše zhrozenie a znechutenie, že je už celá počmáraná čiernymi farbami na operadlách novučičkých sedadiel, aj na všetkých oknách.

Ako je to možné, že Dopravný podnik si vôbec nechráni tieto nové vozne?! Predsa prichytiť niekoľkých nespratných výrastkov nemôže byť pre početných revízorov a ostatných zamestnancov Dopravného podniku problém. Navyše cez deň by to cestujúci nedopustili, teda ide asi o večerné hodiny. Naši vedúci činitelia sa síce teraz vozia v drahých autách a tento problém sa ich nedotýka, ale veď je to aj vizitka hlavného mesta Slovenska. V Čechách a v Maďarsku sme nič podobné nevideli.

Keď polícia dokázala pochytať výpalníkov vo viacerých mestách Slovenska, veríme, že spraviť poriadok  s touto všetko čmárajúcou skupinkou mladých ľudí je iste ľahšie. Ako povedal Hykisch: Zločinnosť vyrastá z podhubia neporiadku.

H. Žucha, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Už nastali dažde a s nimi problémy na zastávkach električiek na Račianskej ulici, hlavne na Račianskom mýte, v oboch smeroch. Na krajnici cesty (pri zábradliach) je sklon cesty bez odtoku. Jazerá vody sa vytvoria pri každom daždi a v zime pri topení snehu. Keď električky a autá majú zelenú, ale prechádzajú len autá, ľudia ustupujú hlboko do koľajiska. Ak však súčasne prichádza aj električka - ľudia nemajú kam uniknúť pred gejzírmi špinavej vody.

Na iných zastávkach je vyšrafované ochranné pásmo, kam by autá nemali vstúpiť. Na Račianskom mýte je však cesta úzka, zrejme preto tam tie ochranné pásma nie sú. Autá smerom na Šancovú idú v troch a na Račiansku v dvoch prúdoch. Zastavujú alebo prechádzajú tesne pri zábradlí. Navrhujem a žiadam v mene všetkých cestujúcich pokryť zábradlie   plechom, umelou hmotou alebo reklamnými panelmi. Je azda aj iné riešenie?

Prosím zodpovedných za tento stav, príďte si to v daždi preveriť. Rozhodla som sa upozorniť na to preto, že som už videla veľa zničených kabátov, oblekov, ale naposledy dostalo „plný zásah“ dieťa v kočiariku i s jeho mamou. V šoku si človek značku auta nevšimne, ale načo aj, keď autá prechádzajú na zelenú v plnej rýchlosti a nie jedno, ale niekoľko naraz!

Elena Priecelová, Nové Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?