Bratislava musí byť opäť mestom tolerancie

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V minulom vydaní sme informovali o výzve časti staromestských poslancov, ktorí sa obrátili na prezidentských kandidátov so žiadosťou, aby v prípade svojho zvolenia sprístupnili verejnosti celú zrekonštruovanú Grassalkovichovu záhradu. Ako jediná z kandidátov na túto výzvu zareagovala Magda VÁŠÁRYOVÁ.

- Samozrejme, že ju otvorím pre všetkých Bratislavčanov tak, ako to bolo predtým. Viem, že Úrad na ochranu ústavných činiteľov je proti, ale v krajinách, ktoré som mala možnosť navštíviť, je prirodzené, že krásna prezidentská záhrada je v čase, keď ju prezident nevyužíva, otvorená. A čo sa týka toho vkus urážajúceho plechového plota, neviem akých teroristov by zadržal. Bratislava má tak málo zelených plôch, že predstava, aby bola uzavretá len preto, aby sa v nej párkrát za rok prešiel prezident s niektorou zo svojich návštev, je smiešna.

Ako jediná z kandidátov žijete v centre Bratislavy - v Starom Meste. Čo považujete za hlavné problémy Bratislavčanov?

- Asi nebudem originálna, ale je to najmä doprava. Väčšinou chodím po meste peši, ale problémy vidím na každom kroku. Dúfam, že čo najskôr budú dostavané všetky diaľničné obchvaty mesta, ktoré odklonia dopravu z centra. Som presvedčená, že Bratislava potrebuje aj nejaký iný druh rýchlej hromadnej dopravy alebo aspoň ešte jeden most cez Dunaj. Všetky tieto problémy musia byť riešené veľkoryso s výhľadom do budúcnosti mesta.

Čo môže podľa vás nová hlava štátu urobiť pre Bratislavu ako hlavné mesto Slovenska a sídlo prezidenta?

- Bratislava sa musí stať znovu tým mestom v centre Európy, ktorým bola predtým. Mestom nie obrovským, ale príjemným a rušným pre svojich obyvateľov a milým a oddychovým miestom pre návštevníkov. Centrom slovenskej a európskej kultúry, vstupnou bránou na Slovensko, mestom tolerancie a dobrej nálady. Každá hlava štátu, ktorá ma navštívi, si pôjde so mnou sadnúť do cukrárne na naše vychýrené zákusky a určite sa rada prejde Starým Mestom. A keď ako prezidentka vycestujem do zahraničia, pri príležitosti mojej návštevy budem iniciovať a otvárať výstavy, napr. aj o Bratislave. Na túto časť právomocí sa skutočne veľmi teším.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?