Devín potrebuje viac pozornosti a peňazí

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V tohtoročnom čísle 3 ste venovali celú stránku mestskej časti Devín. Som tomu rád, pretože Devínu “fandím” a považujem ho nielen za mestskú časť Bratislavy, ale za historickú pamiatku celého Slovenska.

Dozvedeli sme sa o histórii obce a hradu Devín, archeologických výskumoch, bohatej flóre Devínskej kobyly, ako aj o možnostiach oddychu a rekreácie v tejto lokalite.

Áno, bol by som rád, keby sa splnili želania pána starostu a Devín by sa stal vyhľadávaným miestom aj pre zahraničných turistov. Pozrime sa však na Devín aj z inej strany. Pán starosta spomína krásny pohľad na sútok Moravy a Dunaja, pohľad na rakúsku stranu a hainburské vrchy. Ďalej hovorí, že Devín je na rozdiel od mesta oveľa pokojnejším miestom, kde nie je zhon ani dopravný ruch.

S týmto jeho názorom nemôžem súhlasiť. Áno, z hradu Devín je nádherný pohľad na všetky strany, i do Rakúska. No skúste sa pozrieť na Devín z Rakúska! Žiaľ, dominantou nie je hrad, ale ozrutný kameňolom, z ktorého vychádzajú obrovské mraky prachu. A dopravný ruch? Práve po ceste z mesta na Devín pri uvedenom kameňolome prechádzajú smerom do mesta a na druhú stranu desiatky nákladných áut, buldozérov a ťažkých mechanizmov, ktoré často odfŕkajú drobné kamene na čelné sklá za nimi idúcich motorových vozidiel. Viem, že na výstavbu ciest a budov je treba kameň, ale ukážte mi jeden štát na svete, ktorý v tesnej blízkosti významnej historickej pamiatky začal s ťažbou kameňa.

A keď už návštevník prejde týmto úsekom v lete plnom prachu, na jar a na jeseň blata, príde na hlavnú ulicu, ktorá sa volá Kremeľská a od polovice po odbočku na hrad je taká rozbitá, že skutočne pripomína nejakú zapadlú dedinu ďaleko od Kremľa. Ináč neviem pochopiť, prečo desať rokov po nežnej revolúcii hlavná ulica v staroslávnom Devíne nesie stále názov Kremeľská. Hrdí sme na svoju históriu. Prečo by teda nemohla táto ulica niesť napr. meno Veľkomoravská, Rastislavova alebo podobne. Čím prispel Kremeľ k sláve Devína? V Petržalke i v Starom Meste sme dokázali premenovať desiatky ulíc a tu treba len jednu. Na to veru netreba ani toľko peňazí. Inak občanom Bratislavy, ktorí tu majú návštevu zo zahraničia a chcú im autom ukázať hrad Devín, odporúčam použiť radšej cestu cez Devínsku Novú Ves.

Moje pripomienky nie sú namierené proti starostovi, tobôž nie proti obyvateľom Devína. Poznám ich problémy a viem, že z tých peňazí, ktoré majú k dispozícii, sa nedalo urobiť viac. Apelujem však na predstaviteľov mesta a štátu, aby si uvedomili, že Devín má nielen lokálny, ale celoslovenský význam, aby na jeho dobudovanie prispeli vyššími finančnými čiastkami, ktoré sa často míňajú aj na menej významné alebo aj bezvýznamné akcie.

Ladislav Gálik, Staré Mesto
AD: PO DOKONČENÍ ROZVODOV INFRAŠTRUKTÚRY SA DEVÍN... BN (03/1999)

Páčil sa vám článok?