Staré Mesto bude hospodáriť so schodkom

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pokračovanie dláždenia historického jadra, projektová príprava revitalizácie Námestia SNP, ukončenie hlavnej etapy prevodu bytov do osobného vlastníctva a čistota, vrátane starostlivosti o zeleň budú prioritami rozpočtu mestskej časti Staré Mesto na tento rok.

Až do utorka 30. marca sa s ním môžu zoznámiť a pripomienkovať ho všetci občania Starého Mesta.

Celkové príjmy tohtoročného staromestského rozpočtu dosiahnu sumu 367,1 milióna korún. Dane sa na príjmoch podieľajú 26,1%, predaj alebo prenájom obecného majetku tvorí 29,5 % príjmov, mimorozpočtové fondy, najmä však Fond rozvoja bývania pridá ďalších 26,4 %. Ostatné príjmy, napr. príspevok hlavného mesta na čistenie komunikácií I. a II. triedy, tvoria 18 % všetkých príjmov.

Staré Mesto plánuje minúť 383,6 miliónov korún, teda o 16,5 milióna viac, ako tvoria príjmy. Deficit v plnej výške pokryje rezervný fond. Najviac peňazí pôjde na ochranu životného prostredia, starostlivosť o zeleň, verejné hygienické zariadenia, detské ihriská, trhoviská a údržbu komunikácií, ktorá odčerpá viac ako jednu štvrtinu rozpočtu. Súčasťou návrhu rozpočtu je aj príspevok na stravovanie dôchodcov vo výške 15 Sk na deň, čo je o 5 korún viac ako vlani. V Starom Meste sa to týka asi 800 dôchodcov.

Podľa starostu Andreja Ďurkovského rozpočet vytvára podmienky na zabezpečenie všetkých funkcií samosprávy, ktoré občania očakávajú. Financovanie viacerých spoločenských a kultúrnych projektov, na ktoré sme si v Starom Meste zvykli, budú musieť podporiť alternatívne zdroje, najmä zo súkromného sektora.

(miv)

Páčil sa vám článok?