Vráti sa do centra mesta Divadlo u Rolanda?

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pozornosť verejnosti v posledných dňoch vzbudilo otvorenie ďalšieho sexshopu na frekventovanej ulici v centre Bratislavy. Na to, či samospráva mestskej časti Staré Mesto môže ovplyvňovať výber takýchto a ďalších podnikateľských aktivít, sme sa spýtali novej vicestarostky Starého Mesta Bohdany MACHAJOVEJ.

- Pokiaľ ide o prevádzku v objekte, ktorý je - ako v tomto prípade - súkromným majetkom, mestská časť to ovplyvniť nemôže. Miestne zastupiteľstvo v minulosti prijalo záväzné nariadenie na ohlasovanie činnosti s cieľom prevádzkovania, ktoré však Ústavný súd zrušil. Skôr by pomohol zákon, ktorý by vymedzil prevádzky podobného druhu na periférii mesta alebo v iných vyčlenených lokalitách.  Pokiaľ ide o objekty, ktoré sú vo vlastníctve mesta, výber podnikateľských aktivít ovplyvňovať môžeme a ovplyvňujeme na prospech mestskej časti.

Aké sú v Starom Meste podmienky na podnikateľské aktivity?

- Snažíme sa, aby v našej mestskej časti boli štandardné a trhové podnikateľské podmienky. Aj preto chceme, aby vo vzťahoch mestskej časti a podnikateľských subjektov bol poriadok a transparentnosť. V spolupráci s podnikateľskou a dislokačnou komisiou nášho miestneho zastupiteľstva v súčasnosti inventarizujeme všetky nájomné zmluvy, ktoré má mestská časť uzavreté s podnikateľskými subjektmi. Sú totiž aj takí podnikatelia, ktorí sa snažia obísť pravidlá hry, ktoré stanovuje zákon a záväzné nariadenia mestskej časti. Takéto prípady sa budeme snažiť riešiť deložovaním a iným využitím takto získaných obecných priestorov. Verím, že sa nám situáciu v tomto smere podarí zlepšiť, aby vzťahy mestskej časti a tunajších podnikateľov boli korektné.

Mestská časť údajne prejavila záujem zrekonštruovať historickú budovu na Františkánskom námestí 7...

- Tento objekt patrí mestu a má ho v správe naša mestská časť. Chceli by sme tu vybudovať menšiu divadelnú scénu a preniesť sem tradíciu legendárneho Divadla u Rolanda, ktoré bolo kedysi na Hlavnom námestí. Okrem toho tam otvoríme reštauráciu, ktorú bude mestská časť využívať na reprezentačné účely. V pivničných priestoroch by sme potom chceli vybudovať nadštandardnú a kvalitnú vinotéku. Do konca tohto roku by sme chceli mať vypracovanú projektovú dokumentáciu tak, aby sme už v budúcom roku mohli začať s rekonštrukciou tejto historicky vzácnej budovy.

Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?