Z parlamentu sám odísť nechcel

16.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prípad poslanca Národnej rady SR a bratislavského mestského zastupiteľstva Petra Ďuračku ukázal, že správanie a maniere, ktoré súčasní vládni politici kritizovali u svojich predchodcov, nie sú také cudzie ani im.

Slovenská demokratická koalícia, za ktorú Peter Ďuračka kandidoval, preto vyzvala svojho poslanca, aby sa vzdal poslaneckého mandátu a všetkých verejných funkcií, do ktorých ho nominovala SDK. Poslanec Ďuračka to neurobil, z parlamentu však bude musieť odísť. Je totiž náhradníkom za dnes už bývalého štátneho tajomníka Ivana Rosivala, ktorý sa 16. marca opäť vráti do poslaneckých lavíc. Peter Ďuračka tak stratí poslanecký mandát i poslaneckú imunitu.

Zostáva však naďalej poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva za mestskú časť Ružinov. Tu je namieste otázka, čo môžu urobiť občania, ak poslanec, ktorého si zvolili, stratí ich dôveru. Možnosť jeho odvolania neexistuje, v demokraticky vyspelých krajinách však skompromitovaní politici automaticky odchádzajú z verejného života. Zvlášť v prípade, ak už boli podmienečne odsúdení a má sa proti nim začať ďalšie trestné stíhanie.

(red)

Páčil sa vám článok?