Devín holding finacuje rozvoj obce

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Devín po dlhých rokoch chátrania, keď bol doslova obohnaný hraničným ostnatým drôtom, postupne opeknieva. Začínajú sa sem vracať ľudia, ktorí opravujú staršie architektonicky a historicky významné stavby.

V krátkom čase sa podarilo vybudovať plynofikáciu, kanalizáciu, telefónnu sieť, rozvod káblovej televízie a začať s rekonštrukciou elektrických rozvodov. Na program rozvoja obce však treba nemalé finančné prostriedky, ktoré sa Devín snaží získavať netradičným spôsobom.

Na devínskej radnici sa rozhodli vytvoriť vlastnú akciovú spoločnosť Devín holding so stopercentnou účasťou obce. Jej úlohou je zabezpečiť finančné prostriedky nad rámec rozpočtu obce pre ďalší rozvoj obce. V Devíne chcú vybudovať novú štvrť rodinných domov, čím y stúpol počet obyvateľov z terajších 700 na 2000. Prvoradou úlohou spoločnosti bolo riešenie majetkových vzťahov a výkup pozemkov pre novú štvrť.

Devín holding sa postaral tiež o financovanie celej akcie. Spoločnosti sa podarilo získať úvery vo výške 198 miliónov, na ktoré boli ako zábezpeka použité výlučne novonadobudnuté územia, ktoré sa výstavbou inžinierskych sietí už teraz finančne zhodnocujú. Spoločnosť Devín holding kúpila aj Žigrayovu kúriu v Devíne, v ktorej je umiestnená materská škola i chránený objekt rodinného domu, ktorý po rekonštrukcii slúži ako jej sídlo. Taktiež ráta s investíciami do rekonštrukcie miestnych komunikácií, rekonštrukcie požiarnej zbrojnice, skrášlenia dunajského nábrežia a doplnenia prelúk v zástavbe.

(mp)

Páčil sa vám článok?