Po dokončení rozvodov infraštruktúry sa Devín pripravuje na skrášľovanie obce

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Staronový starosta Devína Ján NOVOTNÝ, ktorý po decembrových komunálnych voľbách začal už svoje tretie funkčné obdobie, rád vravieva, že Devín je najkrajšou bratislavskou mestskou časťou. Do Devína sme preto prišli s otázkou, čo ho k takémuto presvedčeniu vedie.

- Aj keď je Devín najmenšou mestskou časťou Bratislavy, má nádhernú scenériu. Krásny je pohľad na sútok Dunaja a Moravy, Biele Karpaty s Devínskou kobylou alebo pohľad na rakúsku stranu na hainburské vrchy či Moravskú nížinu. Devín je na rozdiel od mesta, ktorého je súčasťou, oveľa pokojnejším miestom, nie je tu zhon, dopravný ruch, ani množstvo ľudí, ktorí zapĺňajú chodníky v centre Bratislavy. Devín priťahuje návštevníkov aj svojou históriou, z tohto územia pochádzajú prvé kontakty s písmom, slovom a kultúrou Slovanov. Predpokladá sa, že práve na tejto pôde privítali vierozvestov Cyrila a Metoda.

Devín je svojou históriou všeobecne známy, je ešte niečo, čo dokáže ponúknuť svojim návštevníkom?

- Okrem oddychu a prehliadky okolia má Devín svoje špeciality, napríklad také ríbezľové víno, ktoré sa dá najmä v letných mesiacoch ochutnať v štýlových reštauračných zariadeniach. Naša mestská časť ponúka aj možnosti cykloturistiky, máme vybudované trasy na Pomoraví, zatiaľ nám však chýba prepojenie s mestom a napojenie na dunajské cyklistické trasy. Pre návštevníkov je asi najpríťažlivejšia cesta loďou. Máme tu prístavisko pre veľké i malé súkromné lode, pasovú aj colnú kontrolu pre zahraničných hostí. Okolie prístaviska by sme chceli čo najskôr skrášliť a prebudovať ho na vyšší štandard, ktorý umožní pristávanie aj väčším lodiam. Aby sa cestujúci, ktorí sa tu zastavia na prehliadku hradného areálu, mohli kultúrne a na úrovni občerstviť, oddýchnuť si.

Tak ako iné obce a mestá na Slovensku má zrejme aj Devín svoje problémy a plány do budúcnosti...

- V predchádzajúcich rokoch sa nám podarilo vybudovať všetky rozvody, ktoré sú nevyhnutné pre chod obce. Dokončili sme plynofikáciu, kanalizáciu, televízny rozvod, chystáme sa rekonštruovať elektrické rozvody. V súčasnosti sa pripravujeme na skrášľovanie mestskej časti. Potrebujeme opraviť komunikácie, upraviť zeleň, doplniť verejné priestranstvá o lavičky, pitné fontánky a drobnú architektúru. V tejto súvislosti pripravujeme medzinárodné sympózium sochárov, ktorých diela by mali krášliť okolie Slovanského nábrežia.

Milan Šeršík

Najznámejšou dominantou Devína je Devínsky hrad. Návštevníci tejto mestskej časti však prichádzajú obdivovať aj sútok dvoch riek Dunaja a Moravy. Čoskoro by mali pribudnúť aj ďalšie zaujímavé atrakcie.

FOTO - archív MČ

Páčil sa vám článok?