Napísali ste nám 03/1999

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom vydaní ste sa venovali problematike dostavby chýbajúcich úsekov diaľničného obchvatu. Na tom, že sa realizácia tohto zásadného dopravného projektu z rôznych dôvodov trestuhodne odkladala a štartuje až teraz, už nič nezmeníme.

Efekt týchto prepotrebných stavieb pocítime najskôr o 5 rokov a tak nám nezostáva nič iné, len byť trpezliví. Plne chápem, že náš mestský rozpočet tieto veľké projekty nedokáže ufinancovať a tak si musíme požičať miliardy.

Rád by som však upozornil pánov konšelov aj na akútnu potrebu riešenia „malých“ všedných problémov. Udivuje ma, že nie je v silách nášho mesta „zakontrovať“ neustálemu nárastu dopravy ani len v rozsahu miliónových investícií do kompletizácie svetelnej signalizácie. Áno, semafory v minulých rokoch skutočne pribudli. Niektoré zázračne ožili po rokoch zaháľania, iné sa rozsvietili aj vďaka sponzorom. Naďalej však existuje minimálne desiatka ďalších nehodových križovatiek, kde si bezpečnosť chodcov aj motoristov už roky rokúce pýta denne semafor. A dodnes ho tam niet... Semafor nie je luxus, dnes musí byť samozrejmosťou.

Marián Bilačič, Ružinov
LIST ČITATEĽA

~     ~     ~
Je to veľmi neprístojné stále čítať o tom ako sa u nás šafári s teplom, akí sú ľudia neuvedomelí, keď pri teplejšom počasí namiesto vypnutia radiátorov otvoria okná. Ventily na radiátoroch nie sú funkčné. My bývame v byte 23 rokov, za ten čas nikto neprišiel ventily vymeniť, prípadne namazať. Ako sa účtujú spotrebiteľom náklady za teplo? Tieto náklady správcovia zvyšujú od buka do buka. Len čo sa dopočujú, že nebudú dosť vysoké dotácie, už píšu rozpisy na vyššie sumy, čo v prepočte na byt 58 m2 predstavuje ročne aj s teplou vodou asi 17 tisíc korún.

Najzrozumiteľnejšou rečou o teple hovoria samospotrebitelia vo svojich domoch, kde pri rozlohe 140 m2 stojí kúrenie aj s teplou vodou 10 tisíc korún. Vysvetlite mi, ako je to možné, keď pri diaľkovom vykurovaní išlo o úsporu, preto sa to vlastne aj vybudovalo. Keby skutočnosť bola taká, že sa dopláca, už dávno by trvali družstvá na zavedení meračov tepla na radiátoroch a podľa tých by sa rozúčtovávalo teplo na každého spotrebiteľa. Takto je to v európskych krajinách. Nikto tam okná neotvára, ale keď sa v júni zníži teplota, tak otočia ventilom a oteplia si byt, samozrejme, na ich náklady.

Za  posledné 4 roky sa podľa rozúčtovania zvýšila cena za vykurovanie toho istého bytu o 150%, pričom cena plynu vôbec nebola zvýšená. Meter kubický stojí stále 95 halierov. Nemám dobré skúsenosti s osadenstvom na družstvách, ktoré na oprávnené reklamácie nereaguje, často si dávajú zaplatiť a spotreba peňazí na generálne opravy sa z roka na rok stráca  a nevykazuje v položkách za dom.

Valéria Ftáčniková, Dúbravka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?