Samospráva musí prejsť do ofenzívy

13.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Regionálne združenie bratislavských mestských časti navrhlo na post predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského. Voľba nového predsedu bude 24. a 25. februára v Bratisla­ve na 9. sneme ZMOS.

Najmä v posledných rokoch sa ZMOS vyčítala defenzíva a pasivita pri presadzovaní reformy verejnej správy. Namiesto iniciatívneho predkladania vlastných legislatívnych návrhov ZMOS väčšinou vyčkávalo na vládne návrhy, pričom na ich pripomienkovanie veľakrát nedostalo viac ako pár hodín. „Samospráva musí vystupovať oveľa ofenzívnejšie ako doteraz,” hovorí v tejto súvislosti starosta A. Ďurkovský. „Je načase zosumarizovať našu vlastnú predstavu o tom, ako by sa mala reformovať verejná správa v tomto funkčnom období,” dodáva.

V prípade svojho zvolenia do čela ZMOS sľubuje A. Ďurkovský vyvážené zastupovanie rozdielnych záujmov miest a obcí s cieľom zachovať jednotné združenie ako najsilnejšiu organizáciu samosprávy na Slovensku. V jeho predstavách by ZMOS nemalo byť chápané ako organizácia jedného muža, združenie sa musí opierať o odborný profesionálny aparát, ktorý sa bude tešiť vysokej dôvere starostov a primátorov. A. Ďurkovský sa chce ďalej pričiniť o ratifikáciu Európskej charty miestnej samosprávy slovenskou vládou a parlamentom najneskôr do konca prvého roka funkčného obdobia predsedu ZMOS.

Intenzívnejšia zahraničná politika na úrovni cezhraničnej spolupráce ZMOS si bude vyžadovať častú pracovnú neprítomnosť. Ďurkovský sa však neobáva, že by jeho zvolením utrpela mestská časť. „Toto volebné obdobie bude predsa len odlišné od toho predchádzajúceho. Pre­vod bytov, ktorý nás doteraz najviac zamestnával, máme ukončený na 90 percent, bezchybný rutinný chod úradu musia zvládnuť predovšetkým jeho odborní pracovníci. Od predsedovania v ZMOS si sľubujem aj hľadanie alternatívnych zdrojov financovania, ktoré by pomohli Starému Mestu, ale aj ostatným regiónom Slovenska,” uviedol A. Ďurkovský.

O tom, či na čele ZMOS bude stáť predstaviteľ samosprávy zo západného Slo­venska, či dokonca z Bratislavy, sa rozhodne už koncom mesiaca. Priebeh rokovaní 57 regionálnych združení pred snemom ZMOS však naznačuje, že po šiestich rokoch je zmena opäť reálna.

(miv)

Páčil sa vám článok?