Kuriózne odhalenie v Petržalke: Poslanec Kuruc sa v emailoch vydával za vicestarostku, vzdáva sa mandátu

9.4.2024
0

Zdroj: FBJakub Kuruc

Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva žije škandálom a kurióznym odhalením. Poslanec miestneho i mestského zastupiteľstva Jakub Kuruc (Team Bratislava) sa v emailovej komunikácii vydával za vicestarostu Ivetu Jančokovú a rodičom dieťaťa sľuboval, že im vybaví miesto v škôlke. Jakub Kuruc (na foto) sa po odhalení jeho konania vzdáva mandátu poslanca.

O prípade informoval web standard.sk a pravdivosť informácií nám potvrdili i na miestnom úrade. Konanie poslanca odhalila samotná vicestarostka, keď ju kontaktoval rodič dieťaťa, ktorému sa nepozdávalo, ako dlho vybavovanie miesta v škôlke trvá. "Po tom, čo jej oznámil dôvody kontaktovania a to, že spolu vedú mailovú komunikáciu z falošnej mailovej schránky, ostala ako obarená. To, že za tým stojí poslanec Kuruc, zistili až po vysvetlení si celého príbehu a následnej konfrontácii samotného poslanca. Ten, ako sa ukázalo, si zriadil mailovú schránku s Jančokovej menom," uvádza Štandard.

„Správanie poslanca Kuruca je naozaj zvláštne a nelogické, úprimne by ma z tohto dôvodu zaujímal jeho skutočný úmysel,“ priblížila Jančoková, ktorá je pravou rukou starostu Jána Hrčku. Nelogické je to napríklad preto, že v Petržalke v súčasnosti nie je problém umiestniť dieťa v škôlke legálnou cestou a navyše pre prijímanie detí sú stanovené jasné pravidlá. Preto sa objavili pochybnosti, čo bolo skutočným zámerom konania poslanca a či nešlo o zámer diskreditovať vicestarostku.

O prípade nás následne informovala aj hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. 
"Pre Miestny úrad Petržalka je podvodné konanie miestneho a mestského poslanca Jakuba Kuruca hrubým porušením etických štandardov, morálnych zásad a pravdepodobne aj zákona. Verejná inštitúcia zastupujúca najľudnatejšiu mestskú časť Slovenska jeho správanie odsudzuje, pričom v kontexte zistených a medializovaných informácií činom poslanca Kuruca vôbec nerozumie," uviedla.

„Vydávať sa za niekoho iného nepatrí do slušnej spoločnosti, verejného ani do súkromného života. Nech mal pán poslanec akékoľvek dôvody, ktoré ho k tomuto nepochopiteľnému činu viedli, nemôžem nad tým len tak mávnuť rukou a tváriť sa, že sa nič nestalo. Obzvlášť, keď je voleným zástupcom našich občanov a poškodil meno Petržalky i svojej poslaneckej kolegyne, mojej zástupkyne,“ vyjadril svoje rozhorčenie starosta Ján Hrčka, ktorého celá situácia zároveň ľudsky veľmi mrzí.

Samozrejme, ešte viac zaskočená je samotná petržalská vicestarostka Iveta Jančoková, ktorej sa prípad bytostne a priamo dotýka.
„Hoci sa nakoniec nič vážne nestalo, som z celej situácie veľmi šokovaná. Dozvedieť sa od cudzieho človeka, že niekto komunikuje vo vašom mene a ešte v tejto záležitosti, je veľmi nepríjemné,“ uviedla na margo zistení, ktoré sa ku nej dostali od rodiča dieťaťa. Tomu Kuruc v jej mene sľuboval vybavenie miesta v jednej z 27 petržalských materských škôl.

Myslí si, že správanie poslanca Kuruca je naozaj zvláštne a nelogické, obzvlášť, keď 150-tisícová petržalská samospráva po rokoch už dávnejšie vyriešila problém s nedostatkom kapacít v škôlkach.

„Ak chcel totiž pán Kuruc, ako tvrdí, pomôcť blízkej osobe s prijatím dieťaťa do škôlky, falošnou konverzáciou vedenou v mojom mene s rodičom toho dieťaťa by nič nezískal. Je to priam absurdné. Nehovoriac o tom, že v Petržalke máme na prijímanie detí jasné pravidlá, z ktorých nikdy neuhneme a poslanec Kuruc o týchto zásadách vie,“ doplnila.

Falšovanie identity, ktoré Kuruc ako predseda petržalského klubu Team Bratislava a Progresívne Slovensko po konfrontácii Jančokovej aj ďalším poslaneckým kolegom priznal, už malo dohru.

Petržalský úrad potvrdil, že dnes krátko po 15:00 sa Kuruc na vlastnú žiadosť vzdal mandátu miestneho poslanca. Podľa Jančokovej petržalským poslaneckým kolegom avizoval, že sa plánuje vzdať aj členstva v dozorných radách mestských podnikov ako aj v politickej strane Team Bratislava.

Naďalej však mal plánovať pôsobiť vo funkcii mestského poslanca ako nezaradený člen zastupiteľstva hlavného mesta.

Oslovili sme i poslanca Kuruca. "V prvom rade chcem jasne povedať, že mi je môjho konania naozaj ľúto. Známemu som prisľúbil priateľskú pomoc a aj keď som za to nič pre seba nežiadal, je jasné, že moje konanie nebolo v súlade s etickými štandardmi poslaneckého klubu, ani očakávaniami voči poslancovi miestneho zastupiteľstva. Konkrétne, prisľúbil som pomoc s umiestnením dieťaťa do škôlky. Vedel som síce, že umiestnenie do škôlky sa nedá ovplyvniť, myslel som si ale, že pozdržaním času sa miesto v materskej škole uvoľní. Neuvoľnilo sa, a v danej fáze mi bohužial nenapadlo nič iné, ako napísať spomínaný email. Bol to skrat. Výsledkom celého tohto môjho konania je, že som v konečnom dôsledku nikomu nepomohol, práve naopak," uviedol pre Bratislavské noviny Kuruc.

"Keď som si uvedomil, čo som spôsobil, z vlastnej iniciatívy som hneď 26. marca informoval všetkých poslancov a poslankyne miestneho zastupiteľstva o mojom konaní a o tom, že sa vzdávam mandátu poslanca v miestnom zastupiteľstve Bratislava-Petržalka. Následne som oznámil poslaneckému klubu, že z neho vystupujem a vzdávam sa aj členstva v orgánoch mestských podnikov. Okamžite som tak vyvodil osobnú zodpovednosť," dodal s tým, že s okamžitou platnosťou vystúpil z mestského poslaneckého klubu a vzdal sa aj členstva v strane Team Bratislava. Pôsobiť bude ako nezaradený poslanec. Vzdal sa aj členstiev v dozorných radách či rade CVČ.

Tvrdenia, že išlo z jeho strany o cielené vytváranie kompromitujúcich materiálov, označil Kuruc za čistý výmysel, ktorý nedáva žiaden zmysel. "Cieľom nebolo v žiadnom prípade poškodiť dobré meno žiadneho zo subjektov zastupujúcich samosprávu. Ak tento dojem niekto má, mrzí ma to, ešte raz preto uisťujem, že naozaj išlo o osobný skrat, nie o premyslené konanie," uzavrel.

(ms)

Páčil sa vám článok?