Park na Račianskom mýte sa dočká komplexnej rekonštrukcie, práce sa začnú v pondelok

9.6.2023
0

Zdroj: MÚ Nové Mesto

Páčil sa vám článok?

Park na Račianskom mýte v bratislavskom Novom Meste sa po rokoch dočká komplexnej rekonštrukcie. Práce sa majú začať v pondelok (12. 6.), trvať by mali zhruba šesť mesiacov. Náklady by mali dosiahnuť 1,38 milióna eur. Mestská časť daný priestor odovzdala v piatok zhotoviteľovi stavby. Informovali o tom jej zástupcovia na tlačovej konferencii.

"Tento významný park prechádzal len kozmetickými úpravami, ktoré boli skôr drobného charakteru. Som rád, že sa v pondelok začína jeho dlhoočakávaná komplexná rekonštrukcia," skonštatoval starosta Nového Mesta Matúš Čupka.
Hlavným cieľom projektu je zvýšenie ekosystémových a vodozádržných opatrení. Priestor by tak mal v budúcnosti lepšie reagovať na ekologické výzvy. Vzniknúť majú napríklad dve dažďové záhrady, súčasné nepriepustné povrchy majú byť vymenené za spevnené priepustné povrchy s vodozádržnou funkciou a plochy zelene. Opatrenia by mali pomôcť zadržať ročne v území okolo 4700 metrov kubických zrážkovej vody.

V rámci sadových úprav majú byť zároveň vysadené desiatky nových stromov, vzrastlých líp či okrasných jabloní, ale taktiež nové záhony, vrátane trvalkových. Pribudnúť majú aj bylinkové záhrady. V rámci stavebných prác sa počíta taktiež s novým detským a multifunkčným športovým ihriskom, lavičkami či pitnými fontánkami.
Mestská časť najmä v súvislosti so stavebnými prácami prosí obyvateľov o trpezlivosť. Tie najhlučnejšie práce by sa mali zrealizovať počas júna, keď sa má vymieňať povrch, pri následných zemných či montážnych prácach sa očakáva nižšia hlučnosť a prašnosť.

Revitalizáciu parku vyzdvihuje aj starosta susedného Starého Mesta Matej Vagač. "Pre mnoho ľudí je Račianske mýto len prestupným miestom, križovatkou, ktorou v rýchlosti prebehnú. Pre obyvateľov blízkych staromestských ulíc je to však oáza uprostred rušného mesta," poznamenal Vagač.

Zdroj: MÚ Nové Mesto

Matej Vagač a Matúš Čupka. 

Račianske mýto je jednou z najväčších dopravných tepien v hlavnom meste. Podľa mestskej časti sa ním presúva denne okolo 35.000 cestujúcich mestskou hromadnou dopravou, nachádza sa tu zároveň okolo 3500 domácností novomestskej štvrte Pokrok. Park označuje mestská časť významným aj fontánou, súborom umeleckých prvkov či pamätnou lavičkou speváka Miroslava Žbirku.

Zdroj: MÚ Nové Mesto

Ihrisko v parku na Račianskom mýte. 

Projekt Adaptácia parku na Račianskom mýte prostredníctvom vodozádržných opatrení sa realizuje vďaka podpore z Kohézneho fondu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Náklady by mali dosiahnuť 1.380.000 eur, z toho viac ako 850.000 eur tvorí nenávratný finančný príspevok.

(TASR)

Páčil sa vám článok?