BSK začína budovať centrum pre dospelých s poruchou autistického spektra

14.10.2022
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal s asanáciou budovy bývalej materskej školy na Znievskej 4 v Petržalke. Vybudovať tu plánuje nové centrum pre dospelých s poruchou autistického spektra. Informovala nás o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Je to veľká výzva, ale veľmi potrebná. Obyvateľstvo nám starne a pribúdajú ľudia s poruchou autistického spektra. Väčšina existujúcich miest pre dospelých má ambulantnú formu. Tá však nestačí. Preto reagujeme na veľký dopyt. Napríklad sme zriadili špecializované zariadenie v Plaveckom Podhradí a vytvorili tak miesta s celoročnou, pobytovou formou. V prípade Znievskej poskytne novovybudované zariadenie pobytovú sociálnu službu 12-tim klientom a ambulantnú približne 12-tim,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.​

Stavba je už odovzdaná dodávateľovi. Momentálne sa realizuje nultá fáza projektu. Ide o kompletnú sanáciu zhoreniska bývalých stavebných objektov, ktoré boli dlhodobo znehodnotené a neslúžili účelu. Nakoľko bol v objektoch zaznamenaný výskyt nebezpečného materiálu azbestu, dodávateľ pristupuje k sanácii jednotlivých objektov odborným postupom v súlade s odporúčaním Okresného úradu životného prostredia a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, pričom predmetná búracia fáza bude ukončená do konca roka 2022.

Zdroj: BSK

Budova bývalej škôlky. 

Nasledujúca fáza projektu má už hotovú architektonickú štúdiu. Prináša nielen úplne nový objekt centra pre poruchy autistického spektra, ale revitalizuje aj zanedbaný priestor ako celok s prihliadnutím na jeho funkčné urbanistické začlenenie. To v konečnom dôsledku rozširuje rôznorodosť a kvalitu územia.

Zdroj: BSK

Pohľad na areál zhora. 

Zdroj: BSK

Vizualizácia budúcej podoby centra. 

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?