Lanovku v Novom Meste čaká druhá fáza jej rekonštrukcie

12.9.2022

Zdroj: FB Rudolf Kusý

Páčil sa vám článok?

Bratislavské Nové Mesto sa púšťa do druhej fázy rekonštrukcie sedačkovej lanovky premávajúcej medzi Železnou studničkou a Kamzíkom. Od pondelka preto mestská časť opäť prerušila jej premávku. Mestská časť o tom informuje na webovej stránke i sociálnej sieti.

Pôvodná lanovka začala premávať 11. júla 1972 a jej prevádzka sa skončila v roku 1990. Ako uvádza mestská časť na svojej webovej stránke, koncom januára 2005 odkúpilo nehnuteľnosť, teda pozemky aj stavby, za vtedajších 19,5 milióna korún hlavné mesto, ktoré stavbu následne zverilo mestskej časti. Tá ju zrekonštruovala za 32 miliónov korún.


Lanovku opätovne do prevádzky uviedli 30. septembra 2005 vtedajší primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a starosta Nového Mesta Richard Frimmel. Lanovka bola zároveň v roku 2008 zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti.
Lanovka tento rok oslavuje 50. výročie.

Na základnú školu v Chorvátskom Grobe chodí viac detí. Zvýšili jej kapacitu

Chorvátsky Grob ako mnohé mestá, obce, mestské časti bojuje s nedostatkom kapacít základných škôl. Vďaka snahe a intervencii Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v Bruseli sa podarilo dohodnúť novú oprávnenú aktivitu do Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Župa vybojovala na zvýšenie kapacít základných škôl 63 miliónov eur. Do výzvy sa zapojila aj obec Chorvátsky Grob.

​(tasr)

Páčil sa vám článok?