FOTO a VIDEO Okrúhle výročie Mosta SNP: Diskusie, komentované vychádzky, cyklo jazda po bratislavských mostoch či plavba propelerom

26.8.2022
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Dominanta Bratislavy a jedna z ikonických stavieb hlavného mesta, Most SNP, oslavuje 50. výročie. Do užívania bol oficiálne odovzdaný 26. augusta 1972. Pri tejto príležitosti hlavné mesto pripravilo sériu podujatí, ktoré sa začnú v piatok a potrvajú do soboty (27. 8.)

Zabezpečenie plynulého dopravného toku a prepojenia časti mesta na ľavom brehu rieky s vtedy novovybudovaným sídliskom v Petržalke predstavovalo jednu z hlavných požiadaviek na výstavbu mosta a zohrávalo to aj kľúčovú úlohu pri debatách o jeho umiestnení. Pri jeho realizácií došlo k zbúraniu pôvodnej zástavby časti bratislavského podhradia, zbúraná bola Vydrica aj budova synagógy.

 Základný kameň mosta bol položený v decembri 1967. Výstavba trvala päť rokov, realizovaný bol podľa víťazného súťažného návrhu architektov Jozefa Lacka, Ladislava Kušníra a Ivana Slameňa a statika Arpáda Tesára. Most je celozváraný a riešený ako zavesený oceľový most na jednom pylóne, súčasne je to jediný most v Bratislave, ktorý nemá žiadny pilier v rieke Dunaj. Svojou unikátnou konštrukciou patrí medzi najvýznamnejšie mosty u nás, v roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku. Od roku 2018 je objekt mosta národnou kultúrnou pamiatkou.

"Most SNP je pre Bratislavu naozaj symbolickým mostom. Mosty vytvárajú spájanie, kde Bratislava premostením a rozšírením svojho územia o Petržalku začala byť naozaj európskym mestom. Do obdobia, kedy mosty neboli, Bratislava bola sústredená do územia prevažne Starého Mesta ohraničená hradbami a tieto treba chrániť," povedala na dnešnej tlačovej konferencii starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.  Pripravovaný projekt mesta Plató Staromestská, rieši aj opätovné scelenie oboch častí mestského jadra a prináša nový park do Starého Mesta. Zuzana Aufrichtová však poznamenala, že ide o drahý a nezmyselný projekt.

 "Presne pred 50 rokmi, 26. augusta 1972, bol most odovzdaný obyvateľom Bratislavy do užívania. Dodnes je Most SNP pozoruhodným architektonickým a technickým dielom. Je jediným mostom v Bratislave, ktorý nemá zapustený žiadny pilier v Dunaji," uviedla 1. námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová. Spresnila, že most patrí k najstarším v meste a denne ním prejdú tisícky áut a peších. Jeho vybudovaním sa urýchlil rozvoj budovania sídliska v Petržalke a zabezpečilo sa spojenie so Starým Mestom.

Diskusie, komentované vychádzky, limitovaná edícia bankoviek zobrazujúca Most SNP, premietanie dobových žurnálov, výstavy aj špeciálny program pre rodiny s deťmi a mládež. Najbližšie dva dni, piatok 26. augusta a sobota 27. augusta 2022, sa budú niesť v duchu osláv okrúhleho výročia a debát o minulosti, i budúcnosti Mosta SNP. 

V piatok sa o 18:00 v priestoroch amfiteátra - Kultúrnej scény Sadu Janka Kráľa - uskutoční diskusia o význame Mosta SNP za účasti prvej námestníčky primátora Tatiany Kratochvílovej, experta hlavného mesta Františka Brliťa, odborníka na mostné konštrukcie z STU - Rudolfa Árocha i odborníka z Krajského pamiatkového úradu Bratislava – Miroslava Hrdinu.  Kultúrna scéna bude neskôr patriť filmovému premietaniu, či koncertom. V piatok (10.00 a 17.00) aj v sobotu (15.00 a 17.00) sú pripravené špeciálne tematické vychádzky Rande s mestom pre rodiny s deťmi aj dospelých.

V sobotu bude v Sade od 10:00 prebiehať program pre rodiny s deťmi a mládež venovaný pop kultúre úzko spojenej s Mostom SNP, výtvarným dielňam, rodinnému vedomostnému kvízu a cyklo jazde po bratislavských mostoch. Od 16:00 bude prebiehať beseda pamätníkov, odborníkov a priamych účastníkov stavby s uvedením novej publikácie zostavenej z dobových a novodobých fotografií venovanej Mostu SNP. Počas soboty bude možnosť odviezť sa Propelerom po Dunaji a vychutnať si pohľady na Most z lodnej perspektívy. Odjazdy budú každú celú hodinu zo Starého Mesta a každú polhodinu zo strany Petržalky medzi 10:00 - 15:30 hod. V sobotu budú tiež zabezpečené individuálne retro jazdy veteránmi zo 60. – 80. rokov. Počas víkendu si budú môcť návštevníci v čase od 10:00 – 16:00 pozrieť v Kine Mladosť dobové žurnály, či prezrieť si niektorú z výstav – priamo na Moste SNP na budapeštianskej strane lávky, v Zichyho paláci či v DK Zrkadlový háj.

Zdroj: nc

​Otvoreniu mosta predchádzali zaťažkávacie skúšky, ktoré preukázali jeho spôsobilosť na prevádzku. Most SNP patrí medzi významné dopravné uzly v Bratislave, preklenuje rieku Dunaj a spája historické centrum mesta s Petržalkou.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Výhľad z Mosta SNP na centrum mesta, podhradie a Bratislavský hrad a aktuálnu výstavbu na nábreží

Zdroj: nc

​Panoramatický výhľad z vyhliadky Mosta SNP na našich západných susedov, rieku Dunaj vidíte v plnej kráse.

Zdroj: nc

​O výročí mosta SNP informoval aj starosta Petržalky Ján Hrčka.

Zdroj: nc

​Vladimír Grežo – predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board

Zdroj: nc

Prvá námestníčka primátora primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová dementovala informácie o zlom stave mosta. Pripomenula, že most SNP prešiel komplexnou prehliadkou a je vo vyhovujúcom stave.

V piatok ráno sa začne používať oficiálna príležitostná poštová pečiatka vydaná Slovenskou poštou, dostupná bude 7 dní na hlavnej pošte v Bratislave. Spúšťa sa aj predaj výročnej 0 eurovej bankovky s motívom Mosta SNP. Vyjde v limitovanom počte 5 000 kusov, zakúpiť si ju bude možné na vstupnej recepcii Vyhliadkovej veže UFO v čase od 8:00 do 23:00. Výročie mosta bude vo večerných hodinách pripomínať aj nasvietenie konštrukcie Mosta SNP. Kompletný zoznam programu je si môžete pozrieť TU. 

Čo sa týka technického stavu mosta, podľa slov Františka Brliťa poradcu 1.námestníčky primátora Tatianu Kratochvílovú pre dopravné stavby je dobre zdiagnostikovaný a o všetkých chybách, ktoré sa na ňom objavili už verejnosť informovali. "V súčasnosti prebieha vyhodnocovanie návrhu technológie odstránenia tej najväčšej závady, a to sú poškodené zvary oceľovej mostovky a akonáhle bude táto technológia schválená, pripravíme verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý túto chybu odstráni a tým by sa mal techniký stav mosta posunúť o jeden stupeň vyššie na stupeň 5," priblížil František Brliť s tým, že mesto opravuje na moste aj iné operatívne veci, ktorý vyplynú z bežnej údržby.

(nc)

Páčil sa vám článok?