Čo sa zmenilo v troch petržalských domoch kultúry?

15.8.2022
0

Zdroj: KZP

Páčil sa vám článok?

Majú domy kultúry šancu prežiť alebo ich nahradí kultúra v nákupných centrách? Petržalská samospráva im dáva šancu a dôveru vložila do rúk dnes už odvolanej riaditeľky Kultúrnych zariadení Petržalky (KZP) Moniky Korenčiovej. Čo sa jej počas dva a polročného, väčšinou covidového, obdobia podarilo?

KZP má rozpočet 1,4 milióna eur. Znie to dobre, však? „Avšak z toho 1,1 milióna eur je len na zamestnancov – 700-tisíc na mzdy, 300-tisíc na odvody, rekreačné poukazy, stravné lístky, odchodné, odstupné, nemocenské,“ hovorí Monika Korenčiová o aktuálne 49 zamestnancoch, ktorí sa starajú o tri budovy. Tie fungujú od rána od 7.00h do večera do 22.00 h, sedem dní v týždni. „A potom sú tu ďalšie výdavky na energie, vodu a údržbu. Takže vám zostane zhruba 50-tisíc eur na samotnú kultúru v celej Petržalke. Na rok...“

Vďaka grantom sa im minulý rok podarilo získať ďalších 80-tisíc eur. Keď si však uvedomíte, že tohtoročné tri Dni Petržalky, ktoré robil úrad vo vlastnej réžii, stáli 150-tisíc eur, čudujete sa, že vôbec nejaká ďalšia kultúra v Petržalke je. Napríklad tohtoročné Kultúrne leto. „To stálo 30-tisíc eur,“ hovorí odvolaná riaditeľka. Dva mesiace cvičení jogy, zumby, koncertov, turnajov, diskusií, vychádzok po Petržalke, tvorivých dielní, výstav, workshopov, vrátane obľúbenej súťaže kreatívnych plavidiel na Draždiaku 13. augusta a unikátneho projektu Stromorodie. Od 20.-21. augusta budú v areáli pri Ihrisku Petržalka City pätnásti výtvarníci z piatich krajín vytvárať svoje diela z kmeňov stromov, ktoré boli pre výstavbu električkovej trate vyrúbané. Súčasťou bude aj tvorivý workshop pre deti. Umenie príde priamo za ľuďmi. Aj za tým stoja kontakty odvolanej riaditeľky a ľudia, ktorých do KZP priviedla, pretože sa dokázali nadchnúť.

Rovnako jednoducho vyzerala,(ale jednoduchá nebola), aj akcia Zbierka pre Ukrajinu v DK Zrkadlový háj. Za to mala Petržalka obdiv celého mesta. Navyše ľudia znovu objavili dom kultúry.
„Takmer dva roky pandémie a obmedzení, kedy kultúra neexistovala, nám dali možnosť reorganizovať interiéry budov a tiež pritiahnuť do KZP ľudí, ktorí sú nadšení pre kultúru a ochotní pracovať aj cez víkend, keď treba. V DK Lúky a v Cik Cak Centre dnes samostatne fungujú šikovné tímy a ja dúfam, že vydržia,“ hovorí Monika Korenčiová o výmene 25 ľudí, ktorí odišli do dôchodku, za novú krv. KZP má vďaka rozhodnutiu samosprávy nové mobilné pódium, aj zdigitalizované dve kiná, ktoré sa kvalitou obrazu vyrovnajú tým v meste. Len ľuďom chýbajú pukance a kola...

Cik Cak Centrum

„V sobášnej sieni sme vymenili „mäsiarsky stôl“, na ktorom podpisovali snúbenci svoj sľub 30 rokov. V Očovej u jedného výtvarníka som našla 300-ročný dub. Spracoval ho pre nás. Dnes je v CCC nádherný stôl.“
„Naši maliari a murári počas pandémie nesedeli doma, ale vymenili parkety, ktoré nahradili škaredý zelený koberec. Doobeda v sále pokojne môžu cvičiť seniori.
„Po 20 rokoch sme z dvoch miestností vytvorili tanečnú sálu.“

Zdroj: KZP

Tanečná sála.

DK Lúky

Letné kino medzi panelákmi bolo už minulý rok. Zadnú stenu domu kultúry sme vymaľovali ako filmové plátno. Zaobstarali ležadlá, požičiavame slúchadlá, o 21.00h sa premieta film. Jediná chyba krásy je, že tam nie je bufet.

Zdroj: KZP

Je tu nadštandardne vybavená telocvičňa, ktorá môže slúžiť pre cirkusovú školu, aktuálne tam funguje ateliér vzdušnej akrobacie – pre deti aj dospelých. Veríme, že sa to rozbehne.
Z pre verejnosť dosial nedostupných miestností sme vytvorili krásnu dvojposchodovú klubovňu.V tuneli domu kultúry, kde sú skúšobne a ich prenájom tiež treba zreorganizovať sme zatiaľ inštalovali použiteľné WC aj sprchu.
Z nevyužívaných priestorov pri DK sme urobili komunitnú záhradu so sedením aj vyvýšenými záhonmi. Každý týždeň tam organizujeme aktivity pre obyvateľov.
V DK Lúky sa ujalo Štúdio za zrkadlom - divadelná škola so Zuzanou Haasovou, Marcelom Nemcom či Michaelou Čobejovou. Ani to nestíhame propagovať, lebo je to plné.
Rozbehla som iniciatívu na premenu celého priestoru okolo DK Lúky, vrátane Braníka a bývalého trhoviska. Ide o pozemky mesta alebo zverené mestskej časti. Študenti Katedry architektúry STU nám navrhli možné spôsoby zmeny. Som presvedčená, že na budúci rok by bolo možné získať na projekt peniaze z fondu obnovy.

DK Zrkadlový háj

Z petržalského rozpočtu boli vyčlenené peniaze na zateplenie DK Zrkadlový háj. „Pôvodný zámer bol, že sa celá budova zateplí za 210-tisíc eur. Keď som si zobrala projektovú dokumentáciu, zistila som, že za obeť padnú oblé častí fasády, to sa mi nezdalo úplne v poriadku. Mali sme vymenené okná aj strechu, čo je 70 percent úspor energie, zateplenie celej budovy nebolo potrebné. Za ušetrené peniaze by sa dala urobiť fasáda aj schody aj terasa, zelená stena... Tak som dala urobiť energetický audit, zavolali sme architektov, ktorí sa spojili s tými pôvodnými, aby sa k tomu vyjadrili. To nikto predtým neriešil. Minulý rok, keď to stálo 210-tisíc eur náš návrh poslanci neschválili. Tento istý projekt schvaľovali tento rok. Už cez nich prešiel, ale už stojí 285-tisíc eur...,“ hovorí Monika Korenčiová.

Zdroj: KZP

V suteréne vznikla tanečná miestnosť.

„Požiadali sme o grant na ministerstvo kultúry na obnovu svetla, zvuku a vzduchotechniku. Sme v poslednom kole. Mohlo by to vyjsť.“
„Tam, kde bol predtým sklad, je dnes Literárna kaviareň.“
„Otvorili sme Informačné centrum.“ 
Novootvorená kaviareň bude sociálnym podnikom.“

Zdroj: KZP

Kaviareň bude sociálnym podnikom.

„Prichýlili sme mládežnícky parlament, aj skautov.“
„V rámci projektu Divadlo za zrkadlom sme urobili muzikál Alica, bola to naša prvá produkcia a na jeseň by mala byť druhá – muzikál Pacho Jakuba Nôtu.“
„Prerobili sme v suteréne miestnosť, ktorú roky obývali údržbári. Vznikla tanečná sála.“

Epilóg - riaditeľku KZP odvolali

Riaditeľku KZP Moniku Korenčiovú odvolali miestni poslanci 13. júla na mimoriadnom zastupiteľstve na návrh starostu Jána Hrčku. Dôvodom bol článok v Hospodárskych novinách zo dňa 6. júla. V ňom autor obviňuje vedenie KZP z rodinkárstva a profitovania zo svojho postavenia. Viacero faktov ani čísel sa v ňom nezakladá na pravde, pripustil starosta. V článku sa vyjadruje údržbár, ktorý po 12 rokoch prišiel o dielňu s veľkosťou 60 metrov štvorcových, v ktorej mal aj kuchyňu s gaučom. V Domu kultúry Zrkadlový háj ju premenili na baletnú sálu.

Zdroj: KZP

​Monika Korenčiová.

Oficiálna kontrola petržalskej kontrolórky nie je ani čiastočne ukončená. Podľa starostu bola jediná vec, pre ktorú by mala byť riaditeľka odvolaná, zverejnená nejasnosť okolo výberu honoráru pre fotografa. Ten nečakane zomrel na covid. Riaditeľka mu ako priateľovi peniaze požičala, jeho honorár vybrala (úrad disponuje potvrdením z banky, že ešte za života fotografa, pozn.red.), nezrovnalosť sa týka toho, že vedenie úradu má podozrenie, že spracovanie platieb bolo v systéme menené, a to na pokyn riaditeľky. „Netvrdím, že to tak je na sto percent,“ skonštatoval na zastupiteľstve starosta. Kontrolórka bude potrebovať na verdikt týždne, polícia tiež, poslanci v tom mali jasno za hodinu. Riaditeľku odvolali. Prečo zrazu taká rýchlosť? Je pred voľbami a zrejme chcú byť všetci čistí...
Len potom to hľadanie dočasnej náhrady za riaditeľku priamo počas zastupiteľstva vyzeralo ako fraška. „Nemohla by to byť súčasná riaditeľka knižnice? Mohla. A nemala by o tom aspoň vedieť? Mám jej zavolať? Zavolaj....“

Napokon Moniku Korenčiovú, ktorá svoje meno plánuje očistiť súdnou cestou, nahradil Martin Kočiško, doterajší dramaturg programu Artkina za zrkadlom a kina Lúky.

S odvolanou riaditeľkou som sa nestretla, aby som suplovala prácu kontrolórky alebo polície, ale aby mi porozprávala o tom, čo sa im v KZP podarilo počas jej 2,5-ročného pôsobenia. Sedeli sme na lavičke pred DK Zrkadlový háj, pretože vstup do budovy mala zakázaný. Počas nášho rozhovoru za ňou niekoľkokrát prišiel pán Kočiško, poverený riadením, ktorý sa statočne snažil zorientovať v novej funkcii a žiadal od nej okrem iného, aby mu sprístupnila schránku KZP na slovensko.sk cez svoje meno. Monika Korenčiová mu navrhla oficiálny postup na jeho vlastné meno a občiansky preukaz. To mu nevyhovovalo, vraj to potrebuje rýchlo a nemá ani občiansky s čipom. Odrazu mohla ísť riaditeľka aj do budovy, aj sa nalogovať do systému, ktorý údajne manipulovala a od ktorého mala byť odstavená. Ach, jaj, čo by na toto povedala pani kontrolórka? ...že teraz už v KZP všetko prebieha ako má?

(in)

Páčil sa vám článok?