Okresný úrad môže pokračovať v konaní o uložení pokuty za pieskovanie lúk v Petržalke

6.8.2022
0

Zdroj: FB Petržalka

Páčil sa vám článok?

Konanie o správnom delikte v súvislosti s minuloročným pieskovaním lúk v bratislavskej Petržalke zatiaľ ukončené nebolo. Okresný úrad Bratislava však môže v správnom konaní a uložení pokuty pokračovať. Uviedlo to ministerstvo vnútra, pod ktoré okresné úrady spadajú. Úrad vlani skonštatoval porušenie zákona o odpadoch.  

"Konanie o správnom delikte začaté v súlade so zákonom o odpadoch do dnešného dňa podľa vyjadrenia odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Bratislava nebolo ukončené," priblížil rezort vnútra.

Mestská časť totiž namietala, že piesok z detských pieskovísk použitý na vyrovnanie terénu a prevzdušnenie zelených plôch nie je odpadom. Okresný úrad jej preto odporučil, aby požiadala kompetentný orgán v zmysle predmetného zákona o rozhodnutie, či v prípade piesku z pieskovísk ide alebo nejde o odpad. Samospráva následne požiadala o vypracovanie posudku v zmysle zákona o odpadoch, ktorý musí byť súčasťou žiadosti o vydanie rozhodnutia.

Posudzovateľ však už na stretnutí zainteresovaných strán označil použitý piesok za odpad, vypracovať posudok tak nebolo účelné a mestská časť žiadosť o vydanie rozhodnutia veci okresnému úradu v sídle kraja nedoručila. "Nakoľko Okresný úrad Bratislava neobdržal požadované rozhodnutie, môže v správnom konaní o správnom delikte a uložení pokuty ďalej pokračovať a vydať rozhodnutie o výške sankcie," poznamenalo MV SR.

Podnet na prešetrenie postúpil okresnému úradu Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Podal ho bývalý petržalský miestny poslanec Juraj Kríž, ktorý bol presvedčený, že došlo k porušeniu zákona o ochrane verejného zdravia, zákona o ochrane prírody a krajiny, a tiež zákona o odpadoch.

Zámerom pieskovania lúk bolo vyrovnať nerovnosti terénu pred začatím prvej fázy kosenia, ako aj prevzdušniť pôdu, ktorá použitím piesku dokáže lepšie absorbovať vodu pri prívalových dažďoch. Následne bol zapracovaný pomocou strojových zariadení do pôdy. Mestská časť si porušenia zákona vedomá nie je. Argumentuje tým, že použila približne 37 ton piesku z detských ihrísk materských škôl, nie verejných pieskovísk.

(TASR)

Páčil sa vám článok?