FOTO a VIDEO Čiernu stavbu podnikateľky Kralevich na Zlatých pieskoch od rána búrajú!

28.7.2022
0
čierna stavba Kralevich búranie

Zdroj: MČ Ružinov

Páčil sa vám článok?

Minulý rok starosta Ružinova Martin Chren podpísal rozhodnutie o nariadení odstrániť čiernu stavbu na Zlatých Pieskoch. Tú postavila podnikateľka Daniela Kralevich ešte koncom roka 2019 ako "mobilný bioprojekt". Povinnosť odstrániť čiernu stavbu však dlho ignorovala, čomu je však koniec. Stavbu dnes v ranných hodinách začali búrať.

Ako sa dávnejšie vyjadril ružinovský starosta, na mobilný bioprojekt Oáza pokoja, ako ju nazvala, sa sťažovala verejnosť a návštevníci Zlatých pieskov. Po tom, čo stavebný úrad rozhodol o jej odstránení, starostovi prostredníctvom sociálnych sietí adresovala podnikateľka Kralevich rôzne odkazy. Stavba patrí od augusta 2021 jej mame Daniele S., ktorá je od toho termínu novou vlastníčkou nepovoleného objektu.

„Chren nazval tento krásny zelený projekt pre rodiny najväčšou drzosťou za posledné roky. Trápia ho drevené bunky na pozemku, ktorý bráni uceleniu tohto brehu a jeho budúcemu využitiu v novom územnom pláne. Mňa je unaviť ťažko. A kým budem tu, neodstúpim pre žiadny developerský projekt,“ vyjadrila sa pred časom Kralevich.

Ako nás informovala Tatiana Tóthová z mestskej časti Ružinov, dnes od 6.30 ráno, na základe platného exekučného príkazu, začal vykonávať ružinovský podnik náhradný výkon rozhodnutia a to odstránenie čiernej stavby na Zlatých pieskoch.

Video z búrania stavby:

,,Je štvrtok 28. júla 2022 a ako mestská časť Ružinov a náš ružinovský podnik verejnoprospešných služieb sme dnes o 6:30 ráno zahájili náhradný výkon rozhodnutia o odstránení tejto čiernej stavby na Zlatých pieskoch. Právoplatné rozhodnutie o odstránení platí už viac ako rok. Keďže stavebníčka nerešpektovala výzvu stavebného úradu, Stavebný úrad Ružinov vydal v správnom konaní exekučný príkaz a poveril ružinovský podnik verejnoprospešných služieb o odstránení," informoval nás z miesta činu Martin Chren. Za asistencie polície bola stavba najprv vyprataná, majetok zadokumentovaný a následne zamestnanci pristúpili k likvidácii. Celá stavba tak bude zrovnaná so zemou. Stavebný odpad z nej bude podľa jeho slov ekologicky zlikvidovaný.

Video: Udalosti tesne pred začatím búrania:

"O tejto čiernej stavbe sa ružinovský stavebný úrad dozvedel v roku 2020. Okamžite podľa zákona otvoril konanie o dodatočnom povolení alebo odstránení stavby. Keďže stavebníčka nedoložila žiadne doklady, ktoré by umožňovali stavbu dodatočne zlegalizovať, stavebný úrad rozhodol o odstránení stavby," priblížil ružinovský starosta Martin Chren s tým, že po potvrdení rozhodnutia nadriadeným orgánom a po jeho preverení prokuratúrou nadobudlo rozhodnutie o odstránení právoplatnosť na jar 2021.

Video: Starosta Chren na Zlatých pieskoch:

Ako ďalej tvrdí, keďže stavebníčka nerešpektovala výzvu stavebného úradu a stavbu v určenom čase neodstránila, pristúpil stavebný úrad k exekúcii v správnom konaní. Na základe platného exekučného príkazu bol odstránením poverený komunálny podnik, VPSR, p.o.
Chren spresnil, že náklady na odstránenie stavby a na likvidáciu stavebného odpadu bude mestská časť Ružinov vymáhať od stavebníčky. Celú akciu sa podarilo udržať v tajnosti, k čomu prispela aj polícia.

"Zdržím sa teraz komentárov o drzosti a arogantnosti stavebníkov, ktorí si myslia, že sú nad zákonom a že pre nich pravidlá neplatia. Zdá sa mi, že táto konkrétna stavebníčka pristupuje k stavebnému zákonu rovnako ako k dopravným predpisom: ako keby boli len orientačné a navyše platili len pre ostatných. No a my sme tu na to, aby sme zabezpečili spravodlivosť a dodržiavanie zákona," dodal na záver ružinovský starosta. Narážal tým na dopravnú nehodu zo septembra 2020, keď Kralevich na priechode pre chodcov v Ružinove zrazila osemnásťročnú študentku Linh, ktorej život pri tejto udalosti tragicky vyhasol.

Zdroj: MČ Ružinov

​Starosta Ružinova Martin Chren na mieste čiernej stavby.

Zdroj: Marián Dekan

​"Oáza pokoja" v roku 2020.

Podnikateľka Daniela Kralevich zverejnila na sociálnej sieti ako reakciu k búraniu stavby odkaz starostovi a ohlásila tlačovú konferenciu v poobedňajších hodinách. Argumentovala na nej, že pozemok si kúpila v roku 2019 štandardne na inzerát a vlastnila aj 500 metrov vodnej plochy. Tvrdí, že jej stavba troch buniek nebola čiernou, pretože stavba nebola pripojená na inžinierske siete ani nebola pevne spojená so zemou, iba na mobilných pätkách. "Táto bunka mala inžiniersku sieť pripojenú prostredníctvom bilbordu, z ktorého bola natiahnutá predlžovačka a vo vnútri boli ističe, nemali sme vlastné rozvodné skrine," povedala Kralevich s tým, že neboli preto stavbou. Ako dodala, neskôr na stavebnom úrade ohlásila aj oplotenie buniek, ktoré boli postavené samonosne na hranoloch, takže tiež neboli podľa nej stavbou. 

Likvidácia stavby zrýchlene:

Tvrdí, že na starostu Chrena podala žalobu za zneužitie právomoci verejného činiteľa a 3 správne žaloby, ktoré sú podľa jej slov na súde.  Povedala, že nebola takmer rok majiteľkou objektu, mala ho len v prenájme. Majiteľkou je jej mama, ktorá si podľa jej slov búdky rozobrala a postavila iné objekty, a tak bol podľa jej slov rozobratý objekt niekoho iného a škoda pre majiteľa a ju ako prenajímateľku, keďže tam mala svoje veci, odhaduje na 80-100-tisíc eur. Tvrdí, že v objekte sa skladovali paddleboardy a pláž sa využívala na prenájom ležadiel pre rodiny s deťmi. Na záver dodala, že o týždeň si príde materiál doviezť a bunky postaví znova. 

O druhej popoludní starosta ohlásil, že stavba je už zlikvidovaná a prebiehajú iba čistiace práce. "Medzitým stavebníčka organizuje tlačovú konferenciu, na ktorej obviňuje celý svet zo spiknutia. Priviezla sa na ňu autom, ktorým na priechode pre chodcov na Tomášikovej ulici usmrtila osemnásťročnú študentku," dodal. 

Čistiace práce po odstránení stavby:

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie