Matúš Vallo: Zažil som najväčšie politické sklamanie

25.6.2022

Zdroj: Facebook/ Matúš Vallo má rád Bratislavu

Páčil sa vám článok?

Posledné dni rezonuje našou politickou scénou protiinflačný balík Igora Matoviča. Prezidentka dala jasne najavo, čo si o ňom myslí tým, že sa obráti na Ústavný súd SR. Svoj názor vyjadril aj primátor Bratislavy - Matúš Vallo. Z jeho slov je jasne cítiť, že je sklamaný.

Poslanci NR SR v stredu neprijali pripomienky prezidentky a zároveň schválili zákon o financovaní voľného času dieťaťa v pôvodnom znení. Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽANO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili i niektorí nezaradení poslanci vrátane poslancov z ĽSNS. Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽANO.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba uviedol, že prelomenie veta pri protiinflačnom balíčku znamená, že 77 poslancov paralyzovalo financovanie samospráv. Konzekvenciou prijatých opatrení pre kraj bude podľa neho nielen stopnutie viacerých dôležitých projektov, ale aj degradovanie manažmentu kraja len na "údržbu". 

Podobný názor má aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo. "Protiinflačný balíček a hlavne spôsob jeho prijatia je zlomovým bodom tejto koalície. Jednak pri jeho prijímaní poslanci absolútne znásilnili demokratický legislatívny proces, odignorovali pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a dialógu s tými, ktorých sa zmena týka a ohrozili ešte aj všetky naše samosprávy. Nové rozdeľovanie spoločnosti na prorodinné a protirodinné sily, ktoré minister financií pri tejto príležitosti vytiahol, je nechutné, a je tak absurdné, že za protirodinné boli dokonca jedným z jeho poslancov označené aj naše poslankyne, z ktorých jedna vychovala šesť a druhá päť detí," uviedol na sociálnej sieti Vallo. 

Čerešničkou na torte je podľa neho hlasovanie s fašistami, ktoré považuje za najväčší úpadok, akého sa môžu dopustiť demokratické politické strany. "Dnes sa fašisti cez Kotlebu chvália, ako si cez Matoviča v tomto balíčku presadili, že deti zo znevýhodneného prostredia dostanú o polovicu menej peňazí ako ich rovesníci z bezproblémového prostredia. To je najlepšia odpoveď tým, ktorí hovoria, že oni ich na podporu balíčka nijako nepresviedčali. Ale mrzí ma to hlavne kvôli Bratislave. Tým, že poslanci schválením balíčka každoročne ukrátili rozpočet Bratislavy o 35 miliónov eur, podrazili aj akékoľvek naše úsilie smerujúce k tomu, aby Bratislava mohla byť aj na pohľad a aj cez svoje služby na úrovni civilizovaných európskych miest 21. storočia," pokračuje primátor.

Čo 35 miliónov eur znamená? Ak by mesto počas celého roka neopravilo jedinú cestu, nepokosilo jediný meter štvorcový zelene, neupratalo jedinú ulicu, v zime neodhrnulo ani kúsok snehu, v celom meste by v noci nesvietila jediná lampa verejného osvetlenia a Bratislava by bola ponorená do tmy, aj tak by všetky tieto úspory zďaleka nedosiahli sumu 35 miliónov eur. 

Schválený balíček ohrozuje samosprávy po celom Slovensku, Bratislave však zoberie najviac. "Som už unavený z toho, že každý vládny politik sa nakoniec obráti k Bratislave chrbtom, lebo volíme inak ako zvyšok Slovenska. Dosť sme sa už napočúvali fráz, že „rozhodnutia sa robia od stola v Bratislave“ alebo, že „v Bratislave nie je reálny život.“ A časť súčasnej vládnej koalície znovu trestá Bratislavčanov a Bratislavčanky – nielenže rovnako ako ich predchodcovia vôbec nezohľadňujú pozíciu hlavného mesta, najnovšie sú falošní aj v tom, že na jednej strane sa tvária, že ľuďom dávajú peniaze, na druhej strane ich však oberajú o kvalitu života v ich meste a zároveň vyzývajú samosprávy, aby zvýšili dane z nehnuteľností, ktoré by zase ľuďom tie peniaze zobrali," myslí si Vallo. 

Primátor verí, že ústavný súd dá takémuto prijímaniu legislatívy stopku. "A my sa budeme môcť znovu sústrediť najmä na to, o čo nám predovšetkým ide – aby naši obyvatelia mohli žiť kvalitný život vo funkčnom a fungujúcom meste," dodal. 

​(ivk)

Páčil sa vám článok?