V mestskom zastupiteľstve bude aj nasledujúce štyri roky 45 poslancov

23.6.2022

Zdroj: FB Bratislava

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom mestskom zastupiteľstve (MsZ) bude aj v nasledujúcom volebnom období (2022 - 2026) sedieť 45 poslancov, teda rovnaký počet ako v súčasnosti. Nemení sa ani počet kresiel pre jednotlivé mestské časti. Rozhodli o tom vo štvrtok mestskí poslanci, ktorí zároveň schválili 17 volebných obvodov.

Volebné obvody a počet poslancov volených v jednotlivých mestských častiach hlavného mesta určilo mestské zastupiteľstvo podľa podielu počtu obyvateľov mestskej časti na celkovom počte obyvateľov Bratislavy. Počet obyvateľov Bratislavy bol ku koncu roka 2021 podľa Štatistického úradu SR 475.577.

Počet bratislavských obyvateľov sa vydelil počtom poslaneckých mandátov 45, z čoho vznikol koeficient 10.568 obyvateľov na jeden poslanecký mandát. "Počet obyvateľov v jednotlivých mestských častiach sa vydelil koeficientom, čím bol vypočítaný počet poslaneckých mandátov do 17 mestských častí," spresnilo mesto.

Mestským častiam, v ktorých vzhľadom na počet ich obyvateľov nebol dosiahnutý koeficient 10.568, prislúcha podľa zákona po jednom poslaneckom mandáte. Ide o Vajnory, Devín, Lamač, Záhorskú Bystricu, Čunovo, Jarovce a Rusovce. V prípade ďalších mestských častí budú v mestskom parlamente nasledujúce štyri roky sedieť za Staré Mesto štyria, za Podunajské Biskupice dvaja, za Ružinov siedmi, za Vrakuňu dvaja, za Nové Mesto štyria, za Raču dvaja, za Devínsku Novú Ves jeden, za Dúbravku traja, za Karlovu Ves traja a za Petržalku desiati poslanci.

Spomienka na Deža s bohatým programom: V Dúbravke si opäť pripomenú legendárneho hodobníka

„Pevninu detstva nehľadajte na starých mapách. Je v každom z nás.“ Čítame na zadnej strane albumu Pevnina detstva, ktorý bol prvým spoločným z dielne Dežo Ursiny – Ivan Štrpka a vyšiel v roku 1978. A práve pevninu detstva, ktorá je našou súčasťou, priblíži už piaty ročník festivalu umenia Spomienka na Deža. V parku na Fedákovej v bratislavskej Dúbravke ho na 10. septembra pripravuje občianske združenia Spomienka na Deža.

​(tasr)

Páčil sa vám článok?