V MŠ Kolískova v Karlovej Vsi pribudli unikátne zelené vodné prvky

4.6.2022
mš kolískova

Zdroj: Facebook/Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Množstvo zelene a jazierko v átriách zrekonštruovanej materskej školy na Kolískovej ulici má priniesť deťom nielen príjemnejšie estetické prostredie, ale aj kvalitnú mikroklímu. Výsadba rastlín v átriách bola vyberaná tak, aby rešpektovala klimatické podmienky, podporovala rôznorodosť rastlín aj drobných živočíchov. Informovala o tom samospráva Karlovej Vsi na sociálnej sieti.

Učiteľky sa do škôlky budú sťahovať počas leta. Deti sa do obľúbených priestorov vrátia v septembri. Unikátne riešenie vetrania pomocou rekuperácie vzduchu spočíva v nasávaní čistého vzduchu z vnútorných átrií s vysadenou zeleňou. Teplota vo vnútorných átriách nedosahuje ani v lete takú vysokú teplotu ako okolitý terén, a to vďaka zatieneniu stenami objektu. "Prehrievaniu tried bude predchádzať vysadená zeleň a vodný prvok v podobe dvoch jazierok. Tie sa budú napĺňať zachytenou zrážkovou vodou z podzemnej zádržnej nádrže s objemom 25 m3. Dažďová voda zo strechy nebude odtekať zbytočne do kanalizácie, ale uchovajú ju v nádrži, odkiaľ ju čerpadlom distribuujú na sanitárne účely pre potreby splachovania,"spresnila mestská časť s tým, že bude slúžiť aj na zavlažovanie vysadenej zelene v átriách.

Do jazierok plánujú preventívne aplikovať látku larvicid BTI v čase, keď sa z vajíčok vyliahnu larvy, ale ešte sa nestihnú zakukliť. Pre pripomenutie, táto biologická látka je účinná v larválnom štádiu komárov. Nie je škodlivá pre ostatné organizmy ani pre zdravie človeka. Nepríjemný bodavý hmyz pomôžu účinne eliminovať aj ich prirodzení predátori, napríklad netopiere a dážďovníky. Jeden netopier dokáže za noc nazbierať až 5 000 kusov drobného hmyzu a jeden pár dážďovníkov uloví za deň až 20 tisíc komárov. Preto sú na fasáde škôlky umiestnené nenápadné hniezdne búdky pre týchto užitočných spolunájomníkov budovy.

Prehrievaniu plášťa budovy z vonkajšej strany okrem zateplenia má zabrániť efektívne vonkajšie tienenie. Tvoria ho tri vegetačné steny z nerezovej lankovej siete s popínavými a ovíjavými rastlinami. 

(nc)

Páčil sa vám článok?