Dokedy budú vo funkciách strašiť eštebáci?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď nežijem v Starom Meste, pobúrila ma správa o tom, že o funkciu starostu v tejto mestskej časti sa uchádza aj človek, ktorého meno figuruje v zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti.

Čoskoro si pripomenieme 13. výročie nežnej revolúcie, ktorá skoncovala s komunistickým totalitným režimom. Režimom, ktorého súčasťou boli aj monsterprocesy, politickí väzni, nemožnosť cestovať a obmedzovanie osobných práv a slobôd občanov. Každému, komu neprestala slúžiť pamäť, musí pripadať jednoducho nehorázne, ak sa ešte dnes o akúkoľvek verejnú funkciu v tomto štáte uchádzajú aj jedinci, ktorí sú dôvodne podozriví, že spolupracovali so Štátnou bezpečnosťou.

Ako je to vôbec možné? Kde sa v nich vôbec berie toľká drzosť - neustále sa pchať do funkcií? Až dych mi vyráža skutočnosť, že dotyčnému kandidátovi po zverejnení podozrenia, že mal do činenia s komunistickou tajnou políciou, ani nenapadlo svoju kandidatúru stiahnuť. To len dokazuje, že - keďže lustračný zákon „vďaka“ nemenovanému politikovi s krycím menom Doktor na Slovensku neplatí - by sa mali vytvoriť nejaké mechanizmy, ktoré by raz a navždy zabránili bývalým eštebákom a ich spolupracovníkom, aby obsadzovali dôležité, resp. verejné funkcie.

Iba ako čerešnička na torte vyznieva skutočnosť, že uvedený pán navyše spolu s ďalšími osobami figuroval aj v kauze týkajúcej sa tunelovania štátnych hmotných rezerv. Aj keď platí princíp prezumpcie neviny a podľa dostupných správ z tlače niekoľkomesačné preverovanie podozrení z trestnej činnosti neviedlo k obvineniu konkrétnych osôb, pochybnosti ostávajú.

Veď vieme, ako to u nás chodí - na Slovensku sa okrem hradov a zámkov rozkradlo vari všetko, ale ak sa aj niečo preverovalo či vyšetrovalo, všetky podozrenia sa zakaždým ututlali. Človek, na ktorom je čo i len tieň podozrenia, že mal do činenia s tunelovaním, nezákonným obohacovaním, rozkrádaním majetku štátu alebo niečím podobným, by rozhodne kandidovať nemal. Alebo sa mýlim?

T. P., Petržalka
(plné meno a adresu pisateľa máme v redakcii)
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?