Najspokojnejší sú s obnovou pešej zóny

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Necelý mesiac pred komunálnymi voľbami nastal čas bilancovania uplynulého štvorročného volebného obdobia. Medzi prvými predstúpili pred novinárov predstavitelia samosprávy mestskej časti Staré Mesto, aby verejnosť zoznámili so stavom, v akom odovzdávajú centrum Bratislavy svojim nasledovníkom.

„S tímom mojich spolupracovníkov sa nám v zásade podarilo ukončiť revitalizáciu celého historického centra Starého Mesta. Dnes spĺňa centrum Bratislavy aj tie najprísnejšie parametre ktorejkoľvek významnejšej európskej metropoly. A to nie je iba moje vlastné hodnotenie. Navyše, obyvatelia oceňujú, že na rozdiel od centier iných miest, sa v tom našom bratislavskom radi schádzajú predovšetkým obyvatelia Bratislavy. Jednoducho nie je určené len pre cudzincov. V posledných rokoch k tomu prispela najmä vydarená rekonštrukcia Hviezdoslavovho námestia, obnova pešej zóny na Poštovej ulici, rekonštrukcia na Františkánskom námestí, doplnenie Korza prvkami malej architektúry a organizácia množstva kultúrnospoločenských podujatí, napríklad populárnych Silvestrov Byť Bratislavčanmi nás baví,“ povedal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

Staré Mesto je tiež spokojné s modelom podpory, ktorým samospráva pomáha ľuďom v núdzi. Dokázali tu vytvoriť hustú miestnu sociálnu sieť, ktorá funguje počnúc Domovom pre osamelých rodičov, klubmi dôchodcov, cez resocializačno-terapeutické zariadenie RETEST až po krízové a kontaktné centrum na pomoc ľuďom, ktorí sa dostanú do situácie ohrozujúcej život a zdravie v rodine.

„Pre mňa ako starostu je tiež dôležité, že v čase, keď sa iné mestá topia v stámiliónových dlhoch, sa nám v Starom Meste darilo hospodáriť po celé volebné obdobie bez záväzkov a dlhov. Môj nasledovník nebude musieť splácať ani halier dlhu, mestská časť nie je zaťažená úrokmi z úverov či pôžičiek,“ zdôraznil A. Ďurkovský.

Čiastočná nespokojnosť panuje v Starom Meste s pomalšou prípravou revitalizácie Námestia SNP, ako sa predpokladalo, a najmä s realizáciou niektorých opatrení parkovacej politiky, ktoré zabrzdili nešťastné legislatívne kroky Národnej rady v cestnom zákone. Samospráva sa po celé obdobie trápila s nedisciplinovanosťou vodičov pri vjazdoch do pešej zóny, s nedodržiavaním verejného poriadku na úseku čistoty, s obťažovaním zo strany asociálov a znečisťovaním verejných priestranstiev zo strany majiteľov domácich zvierat.

(miv)

Páčil sa vám článok?