Spor o výšku nájomného má dohru na súde

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Otázka výhodnosti či nevýhodnosti prenájmu majetku mesta a mestských častí iným subjektom je stále aktuálna. Dnes prinášame ďalší konkrétny prípad, ktorý odzrkadľuje zložitosť tohto problému.

Náš spoľahlivý informátor nás upozornil na neobvyklú výšku nájomného za nebytové priestory na Hviezdoslavovom námestí číslo 11, v ktorých sídli reštaurácia Korzo. Podľa informácií z Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto boli zmluvne prenajaté do spoločného prenájmu Mariánovi Voltemarovi a Vladimírovi Molnárovi koncom roka 1990 s tým, že od 7. marca 1991 prešli práva a záväzky na spoločnosť Interrest, ktorej konateľom sa stal M. Voltemar.

Nájomné bolo dohodnuté vo výške 47 930 korún ročne, pričom prenajatá plocha má takmer 500 štvorcových metrov. Jednoduchým prepočtom zistíme, že ročné nájomné na jeden štvorcový meter predstavuje necelých 96 korún!

Vo výške nájomného sa však zohľadnila skutočnosť, že Interrest prevzal na seba záväzok prenajímateľa (mestská časť Bratislava - Staré Mesto) zaplatiť ako náhradu škody predošlému nájomcovi, štátnemu podniku Vingast, sumu 4,455 milióna korún, ktorá predstavovala náklady prechádzajúceho nájomcu na rekonštrukciu priestorov. Tie by sa zároveň posudzovali ako náklady vynaložené firmou Interrest s tým, že by zároveň rekonštrukciu ukončil. Po skončení rekonštrukcie a vyčíslení všetkých skutočných a opodstatnených nákladov sa mal dodatkom k zmluve upraviť čas, počas ktoreho bude nájomca platiť spomenutých 47 930 korún ročne, čo sa však nestalo.

V priebehu roku 1999 sa rokovalo medzi mestskou časťou a firmou Interrest o uzatvorení novej nájomnej zmluvy, predmetom ktorej by bolo okrem iného aj zvýšenie nájomného v zmysle zásad tvorby cien za nájom nebytových priestorov v správe mestskej časti Staré Mesto, avšak bezúspešne. Podľa informácií, ktoré sme získali na miestnom úrade, nájomca nebol ochotný nový návrh zmluvy bezvýhradne akceptovať.

V apríli tohto roka preto mestská časť pristúpila k vypovedaniu zmluvy výpoveďou, ktorú nájomca prevzal 17. mája, na základe čoho výpovedná lehota uplynula 31. augusta. Keďže Interrest nebytové priestory neodovzdal, mestská časť podala v zákonnej 30-dňovej lehote po skončení nájmu návrh na začatie konania o vypratanie a odovzdanie nebytových priestorov na Okresný súd Bratislava I. Vo veci sa ešte nezačalo konať.

(juh)

Páčil sa vám článok?