Starosta Ružinova Chren: Náklady na odstránenie zhorenej budovy na Drieňovej budú enormné

12.3.2022
Drieňová požiar

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Garážový dom na Drieňovej, ktorý minulý týždeň postihol masívny požiar, sa opraviť nedá, narušenie statiky je priveľké. Vedenie mestskej časti majú v pláne a sú pripravení rokovať a hľadať riešenia, aby kvalita života v tomto území zostala zachovaná. Uviedol to starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti.

Chren uviedol, že sa v tieto dni stretol s predsedom Bratislavského garážového družstva, pánom Csomorom. Podľa jeho slov, škoda, ktorú utrpelo družstvo, ale aj ostatní majitelia a nájomníci, pri požiari garážového domu na Drieňovej, je nesmierna. "Je mi veľmi ľúto všetkých, ktorí prišli o svoj majetok, 100 až 200 áut, ale aj ďalšie veci; šťastím v nešťastí je, že na mieste nevyhasol žiaden ľudský život," priblížil ružinovský starosta.

Ako tvrdí, zatiaľ nie je nič definitívne “na papieri”, ale je už v podstate isté, že garážový dom sa opraviť nedá, narušenie statiky je priveľké. Vnútorná teplota počas požiaru mala podľa hasičov dosiahnuť až 5000 stupňov Celzia, oceľový skelet je skrútený a narušený.
Podľa neoficiálnych informácií vyšetrovanie postupuje ďalej a viac-menej sa podarilo lokalizovať približné miesto na predposlednom podlaží, kde požiar zrejme vznikol. "Zatiaľ nie sú známe dôvody vzniku požiaru, všetky správy aj v médiách - či už išlo o teóriu s elektromobilom alebo teóriu o podpaľačstve, sú len nepodložené teórie," konštatoval Chren.

Odporúča majiteľom či nájomcom garáží, aby sledovali webovú stránku Bratislavského garážového družstva , na ktorej sa majú dozvedieť aktuálne informácie. "Statik zatiaľ dovolil len organizovaný vstup na prízemie. Je možné, že majitelia niektorých menej poškodených garáží budú mať neskôr v budúcich týždňoch možnosť vstúpiť do nich, prípadne odniesť si nejaké veci, všetko však len organizovane, na základe pokynov polície a statika, a riešiť to treba s vedením BGD," vysvetlil Chren.

​Zároveň deklaruje, že mesto ani mestská časť neboli majiteľmi garážového domu a v podstate s ním nemajú nič spoločné. "Veľmi mi však, samozrejme, záleží na tom, čo sa na tomto mieste bude diať ďalej. Odhady sú zatiaľ nie veľmi lichotivé, podľa odborníkov, s ktorými som sa rozprával, budú len náklady na odstránenie zhorenej budovy enormné, možno dokonca vyššie, než je hodnota pozemku, na ktorom garážový dom stojí," dopĺňa starosta s tým, že nechcú, aby na tom mieste zostalo celé roky stáť zhorenisko a druhá ružinovská Hirošima. Zároveň však upozornil, že si v tomto stabilizovanom území musí každý nechať zájsť chuť na predstavu, že by tu v budúcnosti vyrástol nejaký nový vysoký vežiak.

​Ako dodal, zatiaľ je predčasné hovoriť o akýchkoľvek budúcich riešeniach, za vedenie mestskej časti majú v pláne a sú pripravení rokovať a hľadať riešenia, aby kvalita života v tomto území zostala zachovaná.

(nc)

Páčil sa vám článok?