Ružinov ubytoval vyše 80 utečencov, pomáhajú aj iné samosprávy

7.3.2022
0

Zdroj: TASR - Jana Ďurašková

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Ružinove sa podarilo ubytovať viac ako 80 utečencov z Ukrajiny. Ubytovanie našli v bytoch i domoch, ktoré ponúkli miestni obyvatelia v rámci výzvy mestskej časti. Išlo o jednotlivcov, ale aj rodiny, najmä matky s deťmi. Uviedol to starosta Ružinova Martin Chren.  

"Miestny úrad Ružinov pomohol zabezpečiť ubytovanie pre viac ako 80 osôb, jednotlivcov a rodín, matiek s deťmi, ktoré utekajú pred vojnou z Ukrajiny. Všetky ubytovania poskytli dobrí ľudia z Ružinova, ktorí ponúkli svoje byty a domy pre utečencov," skonštatoval Chren.

Možnosti na zabezpečenie takéhoto ubytovania sa však podľa starostu začínajú samospráve míňať. Celý proces ubytovávania a zabezpečenia núdzového bývania pre ľudí utekajúcich pred vojnou v rôznych ubytovacích zariadeniach na území celého kraja si pod seba vzal Okresný úrad v Bratislave.

Ubytovanie pre desiatky ľudí z Ukrajiny sa podarilo zabezpečiť napríklad aj v Novom Meste. Väčšina z utečencov potrebuje podľa starostu Rudolfa Kusého ubytovanie na jeden až tri dni a pokračujú v ceste. Cez víkend si podľa neho napríklad prebrala adresnú pomoc skupina asi 30 žien s deťmi, ktoré už majú prácu. "V pondelok pomôžeme skupine takmer 40 ľudí, ktorých bezplatne ubytovala ubytovňa. Vďaka pomoci dostanú všetky hygienické potreby, zabezpečiť musíme ešte pasty a kefky pre každého," napísal na sociálnej sieti Kusý.

Dom kultúry pre dočasné útočisko pre utečencov z Ukrajiny premenila napríklad mestská časť Jarovce. Cez víkend tam dorazili prvé dve skupiny. Jednou z nich bola skupina žien a detí utekajúcich z mesta Kremenčuk, druhou je skupina utečencov z Charkova, pôvodom sú z Azerbajdžanu. "Všetci sú veľmi príjemní a vďační za to, že tu môžu chvíľku ostať a nemusia už utekať," podotýkajú noviny mestskej časti na sociálnej sieti. Podľa mestskej časti zatiaľ nie je potrebná žiadna ďalšia pomoc, obyvateľom odporúča, aby si pomoc "šetrili na ďalšie dni a týždne".

(TASR) 

Páčil sa vám článok?