Rozhovor: Vo Vajnoroch sme otvorili ľadovú plochu, korčuľovať sa môžete zadarmo, pozýva starosta Vlček

29.1.2022
0

Zdroj: vajnory.sk

Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Vajnory spustila od pondelka 24.januára prevádzku vonkajšej ľadovej plochy. Rezervovať si ju môžu kolektívy, pre jednotlivcov je počas voľných hodín (napríklad počas tejto nedele od 08:30 - 9:30, ďalej od 11:30 - 17:30 a od 19:30 - 22:00) prístupná zdarma. Prevádzka ľadovej plochy prebieha v režime OTP pre dospelých aj deti. Viac nám v rozhovore prezradil starosta Vajnôr Michal Vlček.

Aká je veľkosť ľadovej plochy na vajnorskom klzisku?

Ľadová plocha ma rozmery 20 x 40 metrov. Súčasťou je zázemie, striedačky pre obidve mužstvá a vnútorné šatne so sprchami, ktoré však v súčasnej pandemickej situácii verejnosti poskytovať nemôžeme a ani neposkytujeme.

Počas voľných termínov môže prísť ktokoľvek, teda je jedno, odkiaľ pochádza?

Áno, keďže vnímame, že pandémia za posledné dva roky paralyzovala väčšinu aj športových možností pre všetkých, rozhodli sme sa ľadovú plochu sprístupniť tento rok pre verejnosť bezplatne bez ohľadu na to, odkiaľ kto pochádza. Tešíme sa, že vieme pre ľudí vytvoríť priestor pre pohyb.

Pre upresnenie, kde ľudia z iných mestských častí klzisko nájdu?

Klzisko sa nachádza v športovom areáli Alviano na ploche hádzanárskeho ihriska. Športový areál Alviano postupne plánujeme obnoviť a premeniť na nový kvalitný športový areál, ktorého súčasťou bude multifunkčná hala, na jar otvoríme novú pumptrackovú dráhu pre cyklistov a kolobežkárov.

Čo konkrétne znamená na ľadovej ploche režim OTP pre deti? Pri deťoch do 12 rokov stačí, ak sa preukáže rodič? A pri deťoch nad 12 rokov musia byť OTP?

Riadime sa platnou vyhláškou, ktorá aktuálne považuje za očkované všetky deti do 12 rokov. Deti staršie ako 12 rokov sa v zmysle vyhlášky potrebujú preukázať platným testom. PCR test nesmie byť starší ako 72 hodín a AG test 48 hodín.

Môžu si plochu prenajať aj kolektívy, ktoré nie sú z vašej mestskej časti?

Áno, pre kolektívy máme vyčlenené večerné časy a majú možnosť si ich prenajať aj kolektívy a tímy, ktoré nie sú z našej mestskej časti.

Zdroj: vajnory.sk

Ak by si  chcel niekto zahrať hokej, sú k dispozícii aj bránky?

Kolektívy, ktoré si prídu zahrať hokej, majú od nás k dispozícií bránky. Sú to menšie bránky, prispôsobené veľkosti ľadovej plochy. Hokejové partie zvyknú hrávať 4 na 4 a tzv na posledného hráča, čo v hokejovej praxi znamená, že posledný hráč sa vracia do bránky a zastupuje brankára.

Za akých klimatických podmienok je možné túto plochu prevádzkovať?

Možnosti závisia od viacerých aspektov. Chladiacim zariadením sme ľad schopní udržať aj pri teplote 8 až 10 stupňov. Pokiaľ však sa na plochu oprú slnečné lúče, tento rozsah sa významne znižuje. Ľadovú plochu prevádzkujeme vo Vajnoroch s prestávkami už 16 rokov a chladiace zariadenie ako aj chladiace trubice sú dosť technicky amortizované. Faktom rovnako je, že aj klimatické podmienky sa za posledné roky menia, chladných dní je v zimnom obodbí stále menej. Korčuľovanie a hokej na jazerách je pre mnohých už skôr len spomienkou. Aj z toho dôvodu plánujeme kompletnú technickú obnovu plochy. Získala si svoju veľkú obľubu nie len našich obyvateľov, ale aj obyvateľov z okolitých mestských častí či obcí a určite chceme ľudom túto službu vo Vajnoroch poskytovať aj v budúcnosti.

Zdroj: archív bn

Michal Vlček. 

Koľko vyjde finančne mestskú časť zriadenie a prevádzka ľadovej plochy?

Je to naozaj veľmi individuálne, záleží od toho, koľko dní sa nám ju podarí v zime prevádzkovať a udržať. Zvýšené náklady sú spojené s vytvorením nového ľadu, na udržanie ľadu sa náklady znižujú. Ak sa teplota počas zimy na niekoľko dní zvýši nad 10 stupňov, sme nútení ľad úplne roztopiť a vytvoriť novú vrstvu, čo sa ihneď prejaví vo zvýšených nákladoch. Pandémia nám nedovolila vôbec ľadovú plochu za posledné dva roky sprevádzkovať, preto sme museli tento rok investovať zvýšené náklady na nevyhnutnú technickú obnovu niektorých komponentov. Priemerná prevádzka vychádzajúc z posledných rokov, pri prevádzke aspoň 3 mesiace (od konca novembra do konca februára) sú náklady na úrovni cca 25-tisíc eur. Tento rok pre vysoké teploty počas decembra a januára jej prevádzka bude významne kratšia a náklady očakávame vrátane povinnej technickej obnovy asi na úrovni ‪10 - 12‬ tisíc eur.

(ms)

Páčil sa vám článok?