Premrznutá staršia dáma plakala na zemi, zachraňovali ju mestskí policajti

18.1.2022

Zdroj: MsP

Páčil sa vám článok?

Mrazivé noci môžu byť problémom pre ľudí bez domova, ale aj pre tých, ktorí sa dostali do krízovej situácie. Mestská polícia sa snaží v spolupráci s hlavným mestom a mimovládnymi organizáciami pomôcť ľuďom, ktorých ohrozujú nízke teploty na životoch.  

Príslušníci mestskej polície počas posledných dní riešili niekoľko vážnych prípadov podchladených ľudí. Viacero z nich našli na základe vlastne hliadkovej činnosti alebo skúseností z terénu. Ako tvrdia, k mnohým ich privolali aj obyvatelia Bratislavy. "Mestská polícia sa preto aktívne zapája do pomoci ľuďom, či už ide o tých, ktorí sa z nejakého dôvodu ocitli v noci na ulici alebo sú trvalo bez domova. Spoluprácou s mestským terénnym tímom sa snažíme prispieť k znižovaniu úmrtí zapríčinenými tuhou zimou," spresnil hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Mestskí policajti deklarujú, že nemajú možnosť kontrolovať nepretržite všetky verejné priestory, preto veľmi ocenia pomoc od ľudí v Bratislave. Napríklad pred pár dňami priviedli na Útvar zásahovej jednotky a kynológie pani v seniornom veku, ktorá vyšla z bytu len v papučiach a takmer celú noc sa túlala po Starom Meste. "Minulý týždeň nás privolali k staršej dáme, ktorú sme našli premrznutú a plačúcu na zemi v Ružinove. V oboch prípadoch išlo o život a preto sa chceme poďakovať zodpovedným obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy za ich ľudskosť," priblížil Borko.

V spolupráci so sociálnymi pracovníkmi magistrátu aktívne vyhľadávajú ľudí, ktorí sa ocitnú v núdzi. Už od začiatku zimy im hlavné mesto prostredníctvom policajných hliadok poskytuje materiálnu pomoc, napríklad v podobe karimatiek, spacích vakov, diek, rukavíc, šálov, či čiapok.

Zdroj: MsP

Hliadky mestskej polície zároveň ľudí na ulici informujú o možnosti využitia krízových ubytovacích zariadení. Jedným z nich je aj zimný krízový nocľah na Hradskej 2/B, ktorý hlavné mesto otvorilo 15. januára. Môžu ho navštíviť ľudia, ktorí z rozličných dôvodov nevyužívajú iné ubytovacie možnosti.

Žiadajú preto obyvateľov hlavného mesta, aby si viac všímali ľudí so zdravotnými problémami, v núdzi alebo napríklad zmäteného človeka a neváhali privolať mestskú políciu prostredníctvom linky 159 alebo rýchlu zdravotnú pomoc na čísle 155. Obrátiť sa verejnosť môže aj na občianske združenia, ako je napríklad Vagus alebo Depaul.

ROZHOVOR - Sandra Pazman Tordová o pomoci ľuďom bez domova: Zavolala nám pani, bolo to ako zjavenie, mali sme slzy v očiach

So spoluzakladateľkou Nota Bene a zároveň zástupkyňou OZ Proti prúdu Sandrou Pazman Tordovou sme sa rozprávali o tom, že Nota Bene nie je len časopis, ale ľuďom v núdzi pomáha aj pri oddlžovaní či hľadaní vhodného bývania. Ich združenie nedávno prišlo s programom Bývanie NOTA BENE, kde sa im snažia sprostredkovať bývanie s dostupným nájmom. Ako napĺňanie programu napreduje a ako sa predajcom v novom domove zmenil život si prečítajte v rozhovore.

​Mestská polícia priniesla aj rady, ako pomáhať. Pri pohybe mestom by ste si mali všímať svoje okolie či zbystriť pozornosť, ak uvidíte osoby, ktoré ležia na zemi alebo sú zle oblečené a pôsobia zmätene. "Ak si nie ste istí, radšej sa spýtajte, či daný človek nepotrebuje pomôcť," konštatuje polícia s tým, že ak je človek v zlom zdravotnom stave, viditeľne podchladený alebo v bezvedomí, radia zavolať rýchlu zdravotnú pomoc. Ak chcete pomôcť aj inak, môžete sa spojiť aj s občianskymi združeniami ako Vagus (vagus.sk), Stopa (stopaslovensko.sk) alebo Depaul (depaul.sk). Mesto zabezpečuje od večera do rána transport do krízového nocľahu na základe podnetov od mestskej polície. Mestská polícia preto upozorňuje, aby ľudia neváhali privolať mestskú políciu prostredníctvom linky 159.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?