V Bratislave začala platiť nová parkovacia politika. Vyskúšali sme, ako zaplatíte parkovné

10.1.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ak oddnes zaparkujete v hlavnom meste, dávajte si pozor, v ktorej lokalite sa nachádzate. Na troch miestach sa už totiž uplatňuje nová parkovacia politika (PAAS - Bratislavský parkovací asistent), čo v praxi znamená spoplatnené parkovanie. My sme vyskúšali, či platba bez problémov funguje.

Regulácia, teda spoplatnenie sa aktuálne uplatňuje na troch lokalitách – Dvory 4 v Petržalke, Krasňany v Rači a Tehelné pole v Novom Meste. V týchto zónach môžete parkovať v spoplatnenom čase len po zaplatení hodinovej sadzby alebo vďaka bonusovej či návštevníckej karte.

My sme sa išli pozrieť a nový systém vyskúšať do lokality Tehelného poľa. Praktická rada, ak si nedáte pozor, nemusíte si všimnúť, že ste zaparkovali v spoplatnej zóne. Spoznáte ju však podľa informačnej tabule. Všimnite si na nej kód úseku zóny, v ktorej ste zaparkovali, je to dôležité pri platbe.

Zdroj: ms

Spoplatnenú lokalitu spoznáte podľa tejto informačnej tabule. Kód úseku zóny, v tomto prípade 3002, budete potrebovať pri platbe.

Zdroj: ms

Kód zóny si určite všimnite správne, teda či sa týka presne vášho parkovacieho miesta. Tu napríklad na ulici vľavo (Kalinčiakova) je kód 3002, no pre parkovacie miesta v ulici napravo už platí kód 3003. 

Po zaparkovaní si môžete vybrať, či zaplatíte mobilom alebo vyhľadáte automat. Mesto avizovalo, že v prvých dňoch vám s tým pomôžu v teréne aj asistenti, my sme v lokalite Tehelného poľa o deviatej ráno však nestretli nikoho.

Taktiež sme asistenta zatiaľ nestretli ani v Petržalke. O praktických veciach PAAS diskutovali ľudia medzi sebou pri automate, no niektorí potvrdili, že asistentov v žltých bundách v teréne videli.

Zdroj: ac

Diskusia Petržalčanov pri automate.

Mobilom zaplatíte cez stránku paas.sk/platba, môžete si stiahnuť aplikáciu alebo využiť webovú verziu. Na stránke vám okamžite vybehne tento podrobný návod:

Zdroj: paas.sk/platba

Ak sa rozhodnete platiť mobilom, na stránke paas.sk/platba nájdete podrobné inštrukcie, čo robiť. 

Druhou možnosťou je využiť platbu cez automat. Nám na Tehelnom poli však chvíľu trvalo, kým sme ho našli, rozhodne nebol na každom rohu.

Ak ho však nájdete, postup je jednoduchý a zvládnete to naozaj intuitívne.

Zdroj: ms

Keď pristúpite k automatu, obrazovka je vypnutá, musíte ju teda zapnúť týmto tlačidlom (červená šípka).

Po zapnutí obrazovky sa na automate rozsvieti displej, pokračujete kliknutím na štart.

Vzápätí si od vás automat vypýta štvorciferné číslo zóny. Zadáte a odfajknete.

Zdroj: ms

Zadáte číslo zóny, ktoré ste videli na informačnej tabuli, a kliknete na zelenú fajku vpravo.

Následne si od vás automat vypýta evidenčné číslo auta.

Zdroj: ms

V druhom kroku zadáte evidenčné číslo.

Zdroj: ms

Tretím krokom si pridávaním či uberaním minút nastavíte čas, ktorý chcete na parkovacom mieste stráviť. Zároveň vidíte presnú hodinu, dokedy vám bude parkovné platiť i presnú sumu, akú po kliknutí na zelenú fajku zaplatíte.

Zdroj: ms

Následne už len zaplatíte priložením karty na žltú plôšku na automate. To je všetko.

Pozor, v regulovaných zónach PAAS môžete odstaviť auto len na legálnom parkovacom mieste. Vyznačené je vodorovne bielou farbou (boxy či pásy, cik cak čiary a miesta pre motorky), aj zvislo (informačné modré tabule pre rezidentov, zelené pre návštevníkov). Nebudete môcť zabrať neoznačené miesto, aj keď ste na ňom doteraz parkovali bez problémov. 

Čo sa týka výšky parkovného pre návštevníkov (teda nie rezidentov), záleží na konkrétnej zóne a čase, v ktorom je parkovanie spoplatnené. Na Tehelnom poli platíte nonstop sumu 1,50 €/h, na Dvoroch 4 od polnoci do 18. h sumu 1 €/h, ale iba v pracovné dni, a v Krasňanoch je parkovanie návštevníkov spoplatnené v pracovné dni od 12. h do 6. h sumou 0,50 €/h.

Ďalšie podrobnosti o fungovaní PAAS (napríklad na čo slúži rezidentská, bonusová, návštevnícka či abonentská karta) nájdete v tomto článku:

(ms)

Páčil sa vám článok?