PAAS v Bratislave štartuje: Pozor na parkovanie v regulovanej zóne, z pokuty sa nevyhádate

9.1.2022

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

Už od pondelka začíname v prvých troch lokalitách v Bratislave parkovať podľa nových pravidiel. V spoplatnených zónach PAAS (Bratislavský parkovací asistent) si dajte pozor aj na to, aby ste auto odstavili len na legálnom parkovacom mieste. Mesto avizovalo, že kontroly budú dôsledné.

Pripomeňme, že celomestský systém regulovaného parkovania, ktorý sa v Bratislave spúšťa od pondelka 10. januára, má predovšetkým zvýhodniť rezidentov, ale tiež vytvoriť lepšie podmienky pre chodcov a upokojiť tranzitnú dopravu.

Regulácia sa týka zatiaľ iba troch lokalít – Dvorov 4 v Petržalke, Krasňan v Rači a Tehelného poľa v Novom Meste. Znamená to, že návštevníci týchto zón môžu parkovať v spoplatnenom čase len po zaplatení hodinovej sadzby alebo vďaka bonusovej či návštevníckej karte. Rezidenti, ktorí sa zaregistrovali a kúpili si rezidentskú kartu, parkujú vo svojej zóne neobmedzene (podrobnejšie informácie uvádzame v závere článku). Magistrát avizoval, že prvé týždne budú informovať v zónach o nových pravidlách tzv. asistenti parkovania, ktorí vám pomôžu aj s inštaláciou mobilnej aplikácie, ale zároveň budú mať funkciu mobilného parkomatu, kde môžete uhradiť parkovné v hotovosti i kartou. 

Zdroj: BN

Papúč na autách ubudne, väčšina priestupkov sa bude riešiť cez inštitút objektívnej zodpovednosti.

Nezabúdajte, že v regulovaných zónach PAAS môžete odstaviť auto len na legálnom parkovacom mieste. Vyznačené je vodorovne bielou farbou (boxy či pásy, cik cak čiary a miesta pre motorky), aj zvislo (informačné modré tabule pre rezidentov, zelené pre návštevníkov). Nebudete môcť zabrať neoznačené miesto, aj keď ste na ňom doteraz parkovali bez problémov. Všimli sme si tiež, že niektorí vodiči na celé hodiny obsadia napríklad úsek s cik cak čiarou, ten však umožňuje len krátkodobé zastavenie pre kuriéra či nastúpenie alebo vystúpenie z taxíka. Ďalšie autá sme videli parkovať na chodníku alebo na mieste určenom pre motorky a naopak, motorku odstavenú na parkovacom mieste pre auto – v takom prípade musí motorkár zaplatiť parkovné ako za auto, na celé parkovacie miesto.

Zdroj: BN

​Nezabúdajte, že úsek s cik cak čiarou umožňuje len krátkodobé zastavenie, napríklad pre kuriéra či taxík.

Riskovať pokutu sa neoplatí, rátajte s tým, že kontrola parkovania v zónach PAAS bude dôsledná a efektívna, a to najmä vďaka uplatňovaniu objektívnej zodpovednosti. Ak si na aute nenájdete papuču, neznamená to, že si priestupok nik nevšimol. „Zadokumentujeme ho priamo na mieste a vodič dostane do niekoľkých dní rozkaz o uložení pokuty poštou alebo mailom,“ upozornil náčelník mestskej polície Miroslav Antal. Plná výška pokuty je 78 eur, ak ju uhradíte do 15 dní, zaplatíte dve tretiny sumy, teda 52 eur.

Registráciu do systému PAAS a nákup parkovacích kariet spustilo mesto cez web paas.sk, no fungujú tiež klientske miesta, kde si všetko potrebné vybavíte osobne. Parkovacie karty sú štyri, využiť môžete viaceré. Pozrite si základné informácie, ktoré sme vybrali z webstránky paas.sk.

Zdroj: BN

​​​V spoplatnených zónach už mesto inštalovalo parkomaty.

Rezidentská karta: S rezidentskou kartou môžete parkovať neobmedzene v tej zóne PAAS, kde máte trvalý pobyt. Za prvé auto zaplatíte 39 €/rok, za druhé auto 150 €/rok a za tretie auto 500 €/rok. Na jeden byt je možné vydať maximálne 3 rezidentské karty.

Bonusová karta: S bonusovou kartou, ktorá stojí 10 eur/rok, parkujete 2 hodiny denne zadarmo v ktorejkoľvek zóne PAAS - predbežne sú v našom meste len tri, no ďalšie budú postupne pribúdať. Podmienkou je mať trvalý pobyt v Bratislave. Parkovací lístok so 100% zľavou si na zvolený čas kúpite cez mobilnú aplikáciu.

Návštevnícka karta: Ak máte rezidentskú kartu, získate zadarmo návštevnícku kartu, vďaka ktorej môžu u vás návštevy parkovať 100 hodín v roku bezplatne. V prípade, že parkujete vo vlastnej garáži alebo nemáte auto, a teda ani rezidentskú kartu, dostanete až 150 hodín/rok pre svoje návštevy. Osoby ŤZP s potrebou osobnej asistencie majú nárok na 500 hodín/rok pre návštevy. Stačí, aby vám návštevník nahlásil kód úseku parkovania (vyznačený je na zelenej tabuli), svoje EČV a začiatok aj predpokladaný čas ukončenia parkovania – tieto údaje zadáte do mobilnej aplikácie.

Abonentská karta: S abonentskou kartou si môže v regulovanej zóne PAAS zaplatiť neobmedzené parkovanie podnikateľ alebo vlastník nehnuteľnosti, pričom nemusí mať v danej lokalite trvalý pobyt. Suma závisí od tarifného pásma: týždenná karta stojí od 12,50 do 50 eur, mesačná od 50 do 200 eur a ročná od 500 do 2 000 eur.

Mobilné aplikácie, prostredníctvom ktorých zaplatíte hodinové parkovné, nájdete na webe paas.sk/platba, vyberte si tú, ktorá vám vyhovuje najviac. Presný postup pri platbe nájdete opäť na webe paas.sk. Na úhradu parkovného môžete využiť aj parkomaty či spomínaných asistentov parkovania. Čo sa týka výšky parkovného pre návštevníkov, záleží na konkrétnej zóne a čase, v ktorom je parkovanie spoplatnené. Na Tehelnom poli platíte nonstop sumu 1,50 €/h, na Dvoroch 4 od polnoci do 18. h sumu 1 €/h, ale iba v pracovné dni, a v Krasňanoch je parkovanie návštevníkov spoplatnené v pracovné dni od 12. h do 6. h sumou 0,50 €/h.

(ac)

Páčil sa vám článok?