Vagus hľadá dobrodincov, ktorí poskytnú prenájom ľuďom bez domova: Aké sú prvé reakcie Bratislavčanov?

2.12.2021

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Nový projekt dostupného bývania určeného pre ľudí bez domova aktuálne skúša občianske združenie Vagus – hľadá dobrodincov, ktorí sú ochotní prenajať im svoj byt. S akým ohlasom sa stretli a čo môžete za takúto pomoc očakávať?

​„Ak máte na prenájom byt v Bratislave a chcete sa stať súčasťou veľmi dôležitého pilotného projektu ukončovania bezdomovectva, dajte nám o sebe vedieť. Pomôžete tak konkrétnym ľuďom na ceste z ulice a prispejete k nastavovaniu postupov riešenia otázky bezdomovectva pre celé Slovensko,“ vyzvalo občianske združenie na sociálnej sieti.

Vagus hľadá súkromných prenajímateľov, ktorí sú ochotní pristúpiť na dlhodobú spoluprácu. Momentálne poskytujú 15 bytov, resp. izieb, kde býva 20 ľudí (sú medzi nimi aj páry), čakateľov majú 31.

„Náš Integračný projekt voláme Medzimiesto, pretože ide iba o dočasné bývanie. Za ten čas by si mali ľudia bez domova vyriešiť s pomocou našich sociálnych pracovníkov svoje najväčšie problémy, nájsť si prácu a potom aj prenájom, ktorý si dokážu sami platiť. Z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny sme teraz získali nenávratný finančný príspevok, aby sme v najbližších dvoch rokoch našli na komerčnom trhu cenovo dostupný prenájom pre minimálne 15 ľudí bez domova,“ vysvetlila pre banoviny.sk riaditeľka Vagusu Alexandra Kárová.  

Zdroj: ms

Najmä zima je pre ľudí bez domova krutá.

Pýtate sa, čo môže motivovať majiteľov nehnuteľností, aby byt prenajali práve ľuďom bez domova? Nie je to odpustenie dane z príjmu za prenájom, ani iná úľava. Máte však garanciu, že suma za prenájom bude férová a platba príde včas, keďže sa o to postará Vagus. Navyše, sociálni pracovníci najmenej raz za týždeň navštevujú svojich klientov, takže zároveň sú pod kontrolou aj byty a takisto vzťahy so susedmi. „Pre viacerých ľudí je motiváciou snaha ´páchať dobro´ a pomáhať druhým ľuďom,“ podotýka Alexandra Kárová, ktorá je s doterajšími reakciami na pilotný projekt spokojná: „Za posledné obdobie sme dostali okolo 10 sľubných ponúk, ktoré práve vyhodnocujeme. Považujem to za úspech.“

Aj občianske združenie Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota Bene, pomáha svojim predajcom získať domov v prenajatých bytoch od súkromníkov. Za prvých päť rokov programu dokázali pomôcť 25 ľuďom bez domova, pričom viac ako 90 percent z nich si bývanie udržalo. O prenajaté byty a ich sprostredkovanie sa stará Sociálna nájomná agentúra Nota Bene, priamo v bytoch klientom pomáha tím skúsených sociálnych pracovníkov aj psychologička. Práve dnes rozbieha OZ Proti prúdu darcovskú kampaň Daruj domov, ktorú môžete podporiť prostredníctvom webstránky www.pomahatjelahke.sk. 

(ac)

Páčil sa vám článok?