Kolotoč pre deti na vozíku a iné zaujímavé hracie prvky. V Karlovej Vsi otvorili inkluzívne ihrisko

24.11.2021
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Hojdačka pre deti s epilepsiou či inkluzívna cvičebná workoutová zostava pre zdravotne znevýhodnenú mládež, ale aj štandardné hracie prvky pre zdravé deti. Aj to ponúka prvé inkluzívne detské ihrisko na Adámiho ulici v bratislavskej Karlovej Vsi. Mestská časť ho v stredu odovzdala do užívania. 

"K zásadnej rekonštrukcii ihriska sme pristúpili nielen preto, že jednotlivé prvky postupne dožívali, ale aj z dôvodu, že sme dosiaľ nemali miesto, kde by sa plnohodnotne mohli zabaviť aj deti so zdravotným znevýhodnením. Odovzdávame ihrisko, z ktorého budú mať radosť všetky deti bez rozdielu," povedala na brífingu starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Samotnej rekonštrukcii predchádzala anonymná anketa, v ktorej mestská časť oslovila rodičov zdravotne znevýhodnených detí. Diagnostikované majú rôznorodé ochorenia vrátane epilepsie, poruchy autistického spektra, detskej mozgovej obrny, ochrnutia dolných končatín, Downovho syndrómu, svalovej dystrofie či rôznych ďalších mentálnych aj motorických postihnutí. Samospráva sa zaujímala, aký hrací prvok by na ihrisku privítali. Do hlasovania sa zapojili rodičia detí vo veku od jedného do 16 rokov, najviac vo veku od štyroch až siedmich rokov.

VIDEO: Perfektné návody od profíčky: Takto si na workoutových ihriskách zacvičia aj úplní amatéri

Zrejme ste si všimli, že v Bratislave rastú ako huby po daždi workoutové ihriská. Ide o rôzne cvičebné náradie umiestnené napríklad v parkoch či medzi panelákmi, na ktorom si môžete zacvičiť s vlastnou váhou a ktoré je k dispozícii každému. Mnoho ľudí by túto možnosť aj využilo, no netušia, ako na takomto ihrisku správne cvičiť. Teraz by to už však nemal byť problém, predvedie to totiž reprezentantka Slovenska vo workoute Veronika Greinerová.

Na novom ihrisku pribudol okrem hracích prvkov aj mobiliár, lavičky, stoly či koše. Opravený je múrik okolo pieskoviska, schody do pieskoviska sú obložené drevom, pribudla tiež drevená rampa na ľahší prístup do pieskoviska. Osadená bola tiež zámkový dlažba či mlatový chodník. Nechýbajú ani tabule s piktogramom odporúčanej vekovej kategórie pre jednotlivé hracie prvky. Samospráva mala pôvodne rekonštrukciu naplánovanú na niekoľko etáp v priebehu v dvoch či troch rokov, nakoniec vo svojom rozpočte vyčlenila financie tento rok. 

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Hojdačka pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Nové ihrisko vítajú aj rodičia detí, ich budovanie takýchto ihrísk je podľa nich raritou. "Na Slovensku by sme skutočne inkluzívne ihriská spočítali na prstoch oboch rúk. Drvivá väčšina je pre zdravotne znevýhodnené deti nevyužiteľná. Vzhliadam do budúcnosti, v ktorej bude budovanie bezbariérových priestorov úplne automatické," skonštatovala Andrea Škovierová Dragošeková, matka dvoch zdravotne znevýhodnených detí a zakladateľka OZ Meli Beli, ktoré šíri osvetu o epilepsii a pomáha deťom s týmto ochorením.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Na ihrisku sú hracie prvky aj pre "bežné" deti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?