V Karlovej Vsi vzniknú dve komunitné záhrady Živé zrnko a Susedská oáza

13.11.2021
komunitná záhrada

Zdroj: Facebook/Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Živé zrnko a Susedská oáza. Tak sa budú volať nové komunitné záhrady. Obyvatelia z okolitých ulíc chcú takýmto spôsobom prebudiť k životu ďalšie verejné priestory. Časť areálu bývalého Karloveského športového klubu a nevyužitý priestor pri ihrisku na Adámiho sú práve vo fáze prípravy na záhradkársku sezónu 2022. Samospráva o tom informovala na svojom webe.

Nadšenie pre záhradkárčenie v Karlovej Vsi pribúda. Keďže záhrady nie sú dostupné pre každého, tešia sa čoraz väčšej popularite komunitné záhrady. Priatelia alebo susedia s rovnakou záľubou môžu využiť potenciál zanedbaného alebo nevyužívaného verejného priestoru a dať mu krajšiu tvár.

Jednou z lokalít, ktoré sa ponúkali na premenu, je športový areál na Janotovej. Zveľadiť ho chce novovzniknuté občianske združenie Živé zrnko. „Za občianskym združením Živé zrnko stojí skupina ľudí z Karlovej Vsi, ktorí majú záujem aktívne zveľaďovať verejný priestor a podporovať komunitný život. Naším zámerom je vytvoriť príjemné miesto na stretávanie sa ľudí, ktorí budú spoločne udržiavať a rozvíjať zelený priestor. Komunitná záhrada pomôže integrovať do spoločných záujmov všetky vekové skupiny,“ priblížila združenie členka Denisa.

Zdroj: Facebook/Karlova Ves

​Komunitná záhrada Živé zrnko má byť plnohodnotný komunitný priestor. Slúžiť bude okrem pestovania zeleniny, ovocia či byliniek aj na organizovanie spoločenských a vzdelávacích podujatí. Chcú tam pripravovať workshopy, diskusie, výstavy, záhradné párty, tvorivé čítanie pre deti, divadielka či susedský bazár.

Projekt komunitnej záhrady vznikol v spolupráci s mestskou časťou Karlova Ves a s finančnou podporou mesta Bratislava.

Aj vám prekážajú semafory v Karlovke cez električkovú trať? Dopravný analytik má na to jasný názor

Spustenie svetelnej signalizácie na prejazdoch cez električkovú trať sa takmer okamžite stretlo s výhradami niektorých karloveských vodičov. Sťažujú sa, že je na nich dlho červená, ktorá zbytočne zdržuje. Pred spustením semaforov vraj bola doprava plynulejšia. Mnohým vodičom nie je jasné, na akom princípe interval červenej funguje. Majú pochybnosti aj o tom, či je synchronizovaný s prejazdom električiek. K problému sa vyjadril dopravný analytik Jozef Drahovský aj magistrát.

​Komunitná záhrada z ničoho. Aj tak by sa dala nazvať myšlienka štyroch rodín z okolia Adámiho, ktoré už nebavilo chodiť denne okolo zanedbaných priestorov za bytovým domom. Pochmúrne pôsobiaci priestor pod stromami medzi električkovou zastávkou a dlhým bytovým domom na Adámiho sa počas tohto roka rozhodli postupnými krokmi zmeniť na komunitnú záhradu Susedská oáza. "Vďaka mestskému programu komunitného kompostovania si tam našiel miesto kompostér, ktorý symbolicky odštartoval príbeh vznikajúcej záhrady. Postupne pribudli v záhrade lavičky a malé oplotenie," informovala samospráva na svojom webe.

„Budúci rok chceme do záhrady pridať aj vyvýšené kvetináče. Pre susedov plánujeme pripravovať podujatia, o ktorých sa môžu informovať na adrese susedskaoaza@gmail.com. Rovnako je možné prispieť biologicky rozložiteľným odpadom do komunitného kompostéra. Ak by niekto chcel kompostovať s nami, stačí napísať na uvedenú e-mailovú adresu,“ povedala autorka projektu Tatiana Cárová.

(nc)

Páčil sa vám článok?