Primátor Vallo bol pozitívne testovaný na covid. Deň predtým vystúpil bez rúška na verejnej akcii v interiéri

13.11.2021
0

Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Magistrát Bratislavy vo štvrtok nečakane a bez vysvetlenia zrušil tlačovú konferenciu, na ktorej sa mal o 15:00 zúčastniť aj primátor Matúš Vallo. Iba deň pred zrušenou tlačovou konferenciou primátor vystúpil bez rúška na hromadnom podujatí v interiéri. Magistrát nám viac ako 24 hodín neodpovedal an otázku, či bol primátor pozitívne testovaný na covid. Niekoľko hodín po zverejnení nášho článku a po tom, ako sme a na magistrát opakovane obracali s otázkami, Matúš Vallo na sociálnej sieti priznal, že má pozitívny test na koronavírus.

Vo štvrtok sa mala na Námestí slobody konať tlačová konferencia o rekonštrukcii tamojšej fontány. O podrobnostiach mali  informovať primátor Matúš Vallo, spolukoordinátorka rekonštrukcie Natália Puschmannová z Metropolitného inštitútu a autor architektonického návrhu Peter Lényi z ateliéru 2021.

Iba necelé tri hodiny pred plánovaným začiatkom akcie však zaslala hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová redakciám stručný mail. "Dobrý deň, dnešnú tlačovku na Námestí slobody, žiaľ, RUŠÍME. O náhradnom termíne vás budeme včas informovať. Ďakujem za pochopenie." Príčinu zrušenia akcie sme sa nedozvedeli, no viacero zdrojov nám potvrdilo, že sa v kuloároch spomína pozitívny test na koronavírus u primátora Valla. Že to počuli, nám potvrdili aj niektorí mestskí poslanci. Oslovili sme aj architekta Petra Lenyiho, ktorý sa mal zúčastniť na štvrtkovej tlačovej konferencii. Dôvod, prečo ju zrušili, ako nám tvrdil, mu neoznámili. Dozvedel sa iba, že sa prekladá.

Politici, ak majú covid, zvyknú o tom verejne informovať, dôvodom je i to, aby upozornili ľudí, s ktorými prišli do styku. Urobil tak počas týždňa napríklad starosta Petržalky Ján Hrčka. Viac si môžete prečítať tu:

​Informáciu, aby sa nešírili fámy, sme sa ešte v piatok po 13:00 h pokúsili overiť na magistráte, no z tlačového oddelenia na mail neodpovedajú, hovorkyňa nedvíha telefón a ani na sms s otázkou, či nemal primátor pozitívny test na Covid, nereaguje. Samozrejme, zdravotný stav je každého osobnou vecou. Problémom však je, že Vallo v stredu, teda deň pred zrušenou tlačovkou, vystúpil v interiéri bez respirátora pred ľuďmi v Starej tržnici. Konala sa tu verejná akcia "Pýtajte sa primatóra: Tri roky vo funkcii-Staré Mesto". V takom prípade už informácia, či mal pozitívny test na Covid 19, čisto osobnou vecou nie je a je nepochopiteľné, prečo magistrát zaujal pozíciu mŕtveho chrobáka. 

Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

Matúš Vallo na začiatku akcie.

Vallo prišiel na dvojhodinú akciu najskôr s respirátorom, no zložil si ho. "Napriek tomu, že tá epidemiologická situácia je taká, aká je, som si dal dole rúško, som zaočkovaný, tento týždeň som absolvoval dva PCR testy a keď budú so mnou sedieť kolegovia, dám si ho späť," vysvetlil publiku. Fakt je, že pred ním sedeli obyvatelia Starého Mesta kladúci otázky a respirátor si na striedačku skladal i po tom, čo sa na pódiu nachádzali ďalší zúčastnení, ako vidno aj na úvodnej fotografii článku, ale aj tu:

Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

Kontaktovali sme aj primátorovho poradcu pre bezpečnosť, teda nočného primátora Martina Královiča. Práve on podľa našich informácií zrušil účasť na jednej akcii z dôvodu, že bol v kontakte s covid pozitívnou osobou. Královič nás však odkázal na hovorkyňu, ktorá už druhý deň na otázky nereaguje. 

V sobotu dopoludnia sme teda poslali na magistrát žiadosť, aby nám zaslali pracovný program primátora na budúci týždeň. Odpoveď sme opäť nedostali, no po 15:00 h Matúš Vallo na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom priznal, že bol pozitívne testovaný na covid. Magistrát na naše otázky stále neodpovedal. "Pravidelne sa testujem. Vo štvrtok bol môj PCR test pozitívny. Som zatiaľ bez príznakov a pracujem z domu. Všetci, ktorí boli v blízkom kontakte so mnou, sú v súlade s vyhláškou RÚVZ už informovaní. Nerád komunikujem osobné informácie, ale v tomto prípade to považujem za lepšie, aby som predišiel rôznym špekuláciám," uviedol Vallo.

Neskôr sa v diskusii na sociálnej sieti vyjadril aj k tomu, že v stredu na akcii nemal rúško. "Vystupujúci na pódiu nemusí mať počas svojho vystúpenia rúško, vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Po tom, čo mi prišiel výsledok testu, som sa informoval na RÚVZ, koho zo svojich kontaktov treba infomovať. Vzhľadom na to, že vstup na podujatie mali iba očkovaní, mi odporučili infomovať iba tých, s ktorými som v Tržnici prišiel do bezprostredného kontaku. Vzhľadom na priestor Starej tržnice nebolo potrebné infomovať aj ďalších, lebo šanca, že by sa odo mňa mohli infikovať, bola nulová. Správal som sa v súlade so všetkými opatreniami a usmerneniami." 

O výnimke z povinnosti mať nasadený respirátor však covid automat hovorí v  súvislosti s umeleckým vystúpením. Nájdete ho tu

(ms, in)

Páčil sa vám článok?