Bratislava dala do územného plánu aj električkovú trať popri novej budove SND - kadiaľ povedie?

21.10.2021

Zdroj: Vizualizácia: JTRE

Páčil sa vám článok?

Adaptácia na zmenu klímy, zabezpečenie nových plôch pre nakladanie s odpadmi, či nová električková trať Pribinova – Košická v blízkosti novej budovy Slovenského národného divadla. Na to všetko bude po novom reflektovať územný plán mesta Bratislava. Mestskí poslanci totiž vo štvrtok schválili zmeny a doplnky 07 územného plánu. Električka možno nepôjde po trase pri nákupnom centre, ktorú za najvýhodnejšiu považovali odborníci či primátor Matúš Vallo.

Ide aj o aktualizáciu územnoplánovacej dokumentácie mesta v oblasti rozvoja bratislavských mestských častí v možnosti obstarávania územných plánov zón. "V tejto zmene územného plánu mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo dôležité veci. Napríklad územné plány zón pre mestské časti," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zasadnutie mestského zastupiteľstva prebieha online formou a sledovať ho môžete naživo tu:

Dokument hľadí aj na adaptáciu na zmenu klímy. Upozorňuje tiež na očakávané dôsledky zmeny klímy v Bratislave. Ako najvýznamnejšie menuje ročný priemerný nárast teploty o dva až tri stupne Celzia, predĺženie periódy extrémnych teplôt na 30 z pôvodných desiatich dní, pokles ročných zrážok o päť percent, pokles hladiny Dunaja, dlhšie periódy sucha v lete i extrémne výkyvy počasia. "Adaptáciu na zmenu klímy je možné realizovať preventívnymi opatreniami, ktorých cieľom je predvídať vplyvy zmeny klímy a predchádzať škodám, či ich minimalizovať," konštatuje hlavné mesto.

Bratislava určila dni, keď bude zakázané v meste prevádzkovať hazardné hry - koľko ich v roku 2022 bude?

Bratislava určila dni v roku 2022, keď bude zakázané v meste prevádzkovať hazardné hry. Ide o 1. január, 6. január, Veľkonočnú sobotu, Veľkonočnú nedeľu, Veľkonočný pondelok, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 2. november, 17. november a 26. december. Vo štvrtok o tom rozhodli bratislavskí mestskí poslanci, ktorí prijali všeobecne záväzné nariadenie (VZN).

Zmeny v územnom pláne reflektujú aj na to, že Bratislava bude postupne zavádzať zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu. Ráta tiež s vybudovaním zariadení na zhodnocovanie tohto odpadu. Dokument tiež ráta s novou električkovou traťou Pribinova – Košická s možnosťou predĺženia do mestských častí Podunajské Biskupice a Vrakuňa. Ide o diskutovaný projekt, keďže má trať viesť blízko novej budovy Slovenského národného divadla (SND). Debatu vyvolal aj počas rokovania mestského zastupiteľstva.

Niektorí poslanci sú proti tomu, aby trať viedla blízko SND, obávajú sa nezvratného poškodenia významného verejného priestoru. Časť poslancov naopak tvrdí, že priestor pred novou budovou SND je využívaný len ako tranzitný priestor, a teda električka by nič nenarušila. Primátor poukázal na závery skupiny expertov, podľa ktorej môže trať popred divadlo viesť. Mesto sa však doteraz nedohodlo s ministerstvom kultúry, ktoré vlastní na tomto území pozemky, na finálnom trasovaní električky. Ministerstvo sa totiž obáva negatívneho vplyvu na prevádzku národného divadla. Magistrát ako alternatívu navrhol trasovanie aj poza divadlo.

(TASR)

Páčil sa vám článok?