Nespokojný Petržalčan: Na tieto problémy už dlho upozorňujem a nedeje sa nič

14.10.2021
0

Zdroj: Martin Čambalik

Páčil sa vám článok?

Pred týždňom sme vás informovali o stĺpiku, ktorý sa týčil uprostred cyklotrasy na Bosákovej ulici v bratislavskej Petržalke. Stĺpik, o ktorý sa počas jazdy za tmy zranil cyklista, už odstránili. Ako sme sa dozvedeli, takýchto problémov je v Petržalke viac.

„O tejto situácii na Bosákovej ulici vieme a riešime ju,“ informovala nás pred týždňom k zavadzajúcim stĺpikom hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. „V pôvodnom projekte neboli tieto dva stĺpiky v zameraní, preto neboli pri vyznačovaní odstránené. Robíme všetko pre to, aby sa tak čo najskôr udialo,“ dodala.

Dnes už sú stĺpiky odtránené, no 29. septembra sa na tomto mieste zranil cyklista. "Stĺpik je v neosvetlenej zóne a štandardným svetlom z bicykla som nemal šancu včas reagovať a zabrzdiť, a tak som cezeň preletel. Narazil som si o jeho vrchnú časť pravú stranu hrudníka a saltom som dopadol na ľavý bedrový kĺb. Mám to silno narazené a štyri dni som mal veľký problém s chôdzou a dýchaním," prezradil nám Ľ Gálik.

Zdroj: in

​Stĺpiky už odstránili. 

Vzápätí sa nám ozval petržalský aktivista Martin Čambalik, ktorý sa zaslúžil o vybudovanie spomínanej cyklotrasy. "Na tieto stĺpiky, ich nebezpečenstvo a potrebu odstránenia, som upozorňoval magistrát v júli 2021. Ubezpečili ma, že o tom vedia, majú v pláne ich odstrániť, pretože sú nebezpečné. Stĺpiky odstránili až teraz v októbri, keď sa na nich "dorazil" cyklista," konštatuje s tým, že podobných problémov eviduje v Petržalke viac.

"V druhej polovici júla 2021 som upozornil magistrát na chybné a zmätočné značenie cyklocesty na Bosákovej. Reakcia z magistrátu: Čoskoro to dáme do poriadku. Je 10. októbra 2021 a doteraz sa nič neudialo," dodáva. V tomto prípade ide od drobnosť, ktorú je možné vyriešiť za pár minút. Namiesto značky označujúcej začiatok spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov je to totiž označenie opačné, teda koniec spomínanej cestičky. Značku stačí vymeniť za správnu.

"Značku 225-70 koniec spoločnej cestičky pre chodcov sme osadili na základe požiadavky Krajského dopravného inšpektorátu. Vzhľadom na to, že pôsobí mätúco, bude odstránená," reagovala na naše otázky hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Zdroj: Martin Čambalik

Chybná značka pred cyklocestou na Bosákovej. 

Ďalší problém, na ktorý upozorňuje Čambalik, je chodník pri parkovisku pri trhu na Mlynarovičova (aj úvodné foto článku) . Ten je totiž vyvýšený nad parkovisko.  "Dve mamičky hlásili, že im deti spadli z chodníka na parkovisko, ktoré je cca jeden meter pod úrovňou chodníka, aby tam urobili zábradlie. Nestalo sa nič," uvádza. Spýtali sme sa na magistráte, či zábradlie plánujú osadiť. "Touto požiadavkou sa už zaoberajú naše odborné oddelenia," prezradila Rajčanová..

Zdroj: Martin Čambalik

​Z chodníka môžu podľa neho spadnúť deti. Už sa tak i stalo. 

A ešte pridáva jeden problém, s ktorým sa stretávajú vodiči na Bosákovej, kde je neoznačený ostrovček, ktorý je podľa neho ťažko viditeľný a narazilo doň už niekoľško áut. "Upozornil som magistrát. Keď sa po niekoľkých týždňoch nič neudialo, umiestnil som na ostrovček dočasnú značku. A napísal priamo primátorovi Matúšovi Vallovi. Čo myslíte, čo sa stalo? Nič," neskrýva nespokojnosť Čambalik. "Uvedené dopravné značenie bolo po nehode zničené a následne odstránené. Aktuálne už bolo znova osadené," napísala nám v piatok 15. októbra hovorkyňa magistrátu.

Zdroj: Martin Čambalik

​Značka na ostrovčeku, ktorú osadil aktivista. 

(ms)

Páčil sa vám článok?