Deti v Karlovej Vsi majú nové dopravné ihrisko - kde ho nájdete?

11.10.2021

Zdroj: FB Z.S.

Páčil sa vám článok?

Ako prejsť bezpečne cez cestu po priechode pre chodcov, ktoré auto má kedy prednosť či ako sa správať na križovatke riadenej semaformi, aj to sa budú môcť naučiť deti na novom dopravnom ihrisku v bratislavskej Karlovej Vsi. V pondelok ho otvorili v areáli základnej školy na Karloveskej ulici 61. Dopravnú výchovu ponúka hravou, náučnou a praktickou formou.

 "Veľmi citeľne nám chýbal priestor, kde by deti hravou formou mohli získavať návyky potrebné pre bezpečný pohyb po meste. Jedna vec je teória, ktorú aj dnes ponúkajú školy a škôlky. Ihrisko poskytuje pre dopravnú výchovu nový rozmer a ako bonus navyše aj pohyb na čerstvom vzduchu v bezpečnom prostredí," uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Nové dopravné ihrisko je navrhnuté tak, aby vystihlo základné dopravné situácie, prepojenia a križovania cestných komunikácií pre dopravné prostriedky i pre chodcov. Nachádza sa na ňom tiež kruhový objazd i križovatka riadená svetelnou signalizáciou. Križovatku je možné riadiť pomocou semaforov, ktoré je možné zároveň aj vypnúť a riadiť príslušníkom dopravnej polície. Ihrisko vybudovala samospráva na ploche pôvodného dopravného ihriska a určené je pre deti z karloveských materských škôl, ale i pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Otvorené však bude aj pre verejnosť. Vstup naň bude bezplatný. Areál je doplnený lavičkami.

Dopravné ihrisko podobného rozsahu sa nachádza ešte v Petržalke a vo Vrakuni. V minulosti boli detské dopravné ihriská bežnou súčasťou tzv. občianskej vybavenosti a boli navštevované deťmi z materských a základných škôl. V priebehu 90. rokov väčšina z nich zanikla alebo zmenila účel využitia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?