Ministerstvo obrany: Rázusovo nábrežie je pre zámer Hrobu neznámeho vojaka vhodným priestorom

29.9.2021

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Lokalitu Rázusovho nábrežia v bratislavskom Starom Meste na realizáciu ideového zámeru Hrobu neznámeho vojaka považuje Ministerstvo obrany za vhodný priestor.

Podľa ministerstva dokáže vytvoriť dôstojnú atmosféru nielen pre umiestnenie pamätníka, ale aj pre očakávané ceremoniálne podujatia na najvyššej štátnej úrovni. Uviedla to hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Rázusovo nábrežie považuje rezort obrany za dostatočne vhodné miesto, ktoré spĺňa požiadavky kladené ako na reprezentatívnosť, tak na bezpečnosť a dostupnosť, pokiaľ hodnotíme potenciál a účel zriadenia samotného pietneho miesta," skonštatovala Kovaľ Kakaščíková v súvislosti s rozhodnutím mestskej časti, ktorej poslanci daný priestor odsúhlasili na realizáciu zámeru.

Výber lokality je podľa ministerstva výsledkom opakovaných rokovaní medzi rezortom obrany, hlavným mestom a Starým Mestom. Ubezpečuje, že boli zohľadnené nielen kapacitné možnosti potrebné na organizáciu ceremoniálnych podujatí, ale aj ich vplyv na organizáciu dopravy na priľahlých cestných komunikáciách. Požiadavky sa týkali aj reprezentatívnosti a dostupnosti v rámci centrálnej oblasti hlavného mesta. "Po rokovaniach sa dospelo k záveru, že zvolená lokalita dokáže garantovať splnenie požiadaviek bez zásadného dosahu na kvalitu dopravy na priľahlých cestných komunikáciách," poznamenala Kovaľ Kakaščíková.  

Lokalitu na realizáciu projektu navrhla mestská časť, ktorá nedávno ukončila revitalizáciu časti Rázusovho nábrežia, chce tiež obnoviť aj jeho zvyšnú časť vrátane neďalekého Námestia T. G. Masaryka. "Na nábreží by mal vzniknúť šperk. Nie však hore do priestoru, ale chceli by sme, aby to zostalo na rovine terénu. Určite nie ďalšia socha. Vieme si tiež predstaviť, že by sme sa na to pozerali zhora. Svetlo aj odkaz bude iný," podotkla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Konkrétnu podobu by mala priniesť súťaž umelcov. Navrhnutú lokalitu akceptuje aj hlavné mesto, podľa ktorého neboli žiadne z preberaných lokalít bezproblémové. "Daná lokalita má rovnako svoje výhody aj nevýhody, priestorové parametre sú však dostačujúce, centrum mesta považujeme za vhodné na protokolárne miesto," uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Výberom lokality Rázusovho nábrežia sa bude ešte zaoberať komisia hlavného mesta pre pamätníky a zásahy do verejného priestoru.  
 

Keďže ide o lokalitu v centre mesta, ktorá je epicentrom diania a konania sa významných návštev či mimoriadnych udalostí, môže podľa magistrátu dochádzať k príležitostným dopravným obmedzeniam. "V takýchto prípadoch dbáme na opatrenia, ktorými sa snažíme vopred eliminovať diskomfort pre obyvateľov, aby dôsledky obmedzení pri dočasných uzáverách komunikácií boli citeľné čo najmenej," podotkla Rajčanová. 

Návrh na vybudovanie Hrobu neznámeho vojaka schválila vláda v apríli 2019, alokovaných bolo 820.000 eur. Mestská časť však pôvodne s návrhom nesúhlasila, odmietla tiež jeho pôvodne navrhované umiestnenie v parku pri Úrade vlády SR. Miesto, kde v súčasnosti stojí socha zakladateľa komunistickej strany Marka Čulena, považuje za nedôstojné a nereprezentatívne. Hlavné mesto následne informovalo, že plánovanú architektonickú súťaž nevyhlási, a to aj na základe postoja verejnosti vrátane odmietavého stanoviska miestnych poslancov Starého Mesta.


(TASR)

Páčil sa vám článok?