Plán reforiem v Mestskej polícii avizuje viacero noviniek - čo by sa v nej malo predovšetkým zmeniť?

23.9.2021

Zdroj: FB Juraj Káčer

Páčil sa vám článok?

Zmena organizačnej štruktúry, zriadenie školiaceho strediska, vybudovanie nového operačného strediska i kamerového pracoviska, rozšírenie a obnova mestského kamerového systému i parkovacia politika. Aj to sú priority, ktoré si na tento rok určilo vedenie bratislavskej mestskej polície (MsP) v rámci plánu reforiem na roky 2021 až 2026.

Dokument, ktorý predstavil náčelník mestskej polície Miroslav Antal, schválili vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci. "Cieľom plánu reforiem je začatie procesu budovania modernej mestskej polície, ktorá by mala zaujať výrazné postavenie medzi mestskými políciami a obecnými políciami v SR," povedal Antal. V očiach bratislavskej verejnosti by podľa neho mala byť vnímaná ako profesionálny a dôveryhodný poriadkový útvar, ktorý bude svojou činnosťou výrazne prispievať k budovaniu pocitu bezpečia obyvateľov a návštevníkov Bratislavy. Vedenie mestskej polície si preto určilo základné ciele, a to budovať dôveru, racionalizovať a zefektívniť pracovné procesy. Vytvárať chce odborný tím, zodpovedne a aktívne pristupovať k plneniu úloh a zabezpečiť proklientský prístup.

Za aktuálne najväčšie nedostatky označil náčelník nedostatočný počet policajtov, potrebu racionalizácie a zefektívnenia riadiacich procesov, absenciu jednotného operačného strediska a centrálneho dohľadového centra, zastaralú techniku, nevyhovujúce výstrojné súčasti. Zaradil tam tiež potrebu obnovy vozového parku, nedostatočný počet kamier zapojených do mestského kamerového systému, nedostatočné vzdelávanie a výcvik (potreba zvyšovania odbornosti zamestnancov) a nedostatok priestorových kapacít.

Na roky 2021 až 2026 si preto bratislavská mestská polícia určila priority, aby nedostatky eliminovala. Okrem spomínaných cieľov v tomto roku chce v rokoch 2022 až 2023 zabezpečiť nové rovnošaty a výstrojné oblečenie pre policajtov, zaviesť takzvané telové kamery do výkonu služby a GPS do motorových vozidiel. Rovnako chce mať viac policajtov v uliciach Bratislavy i v lesoparku, nový systém hodnotenia a odmeňovania zamestnancov a policajtov a dosiahnuť elektronizáciu činností mestskej polície – nový informačný systém.

Do roku 2026 chce vedenie zabezpečiť ďalšie nové technológie pre mestských policajtov, rozšíriť a obnoviť vozový park, skvalitniť pracovné prostredie (nové priestorové kapacity). Zamerať sa plánuje aj na stratégiu v oblasti verejno-policajných činností a aj na nastavenie systému pravidelného vzdelávania a školenia pre policajtov. Mestská polícia v Bratislave mala k 1. augustu  358 zamestnancov, z toho bolo 300 policajtov a 58 občianskych zamestnancov. Náčelník vo štvrtok poslancom avizoval nástup ďalších 23 nových policajtov. Antal na jar tohto roka uviedol, že za ideálne považuje mať 550 a viac policajtov, aj preto spustili masívnejšiu náborovú kampaň. Pomôcť má aj vlastné školiace stredisko.

(TASR)

Páčil sa vám článok?