Mesto pokračuje v zásahoch proti komárom larvicídom BTI aj pomocou drona

21.7.2021
Monitoring liahnisk komárov pomocou drona

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

V Devínskej Novej Vsi indikovali veľké množstvo lariev komárov. Po tom, ako sa vyliala rieka Morava a Dunaj, objavili sa nové liahniská na viacerých miestach v rámci mesta, prvý z dronových zásahov mesto dnes realizovalo v Devínskej Novej Vsi.

Magistrát mesta avizoval, že v dôsledku nových liahnísk komárov zásahujú larvicídom BTI, ktorý plánujú aplikovať aj pomocou drona. "Dnes od rána zasahujeme proti larvám komárov dronom. Toto je prvý z dronových zásahov, ďalej budeme pokračovať aj na iných miestach v Devínskej Novej Vsi, Devíne, okolí Veľkého Zemníku, Rusovciach či Petržalke, aby sme čo najskôr počet lariev znížili na minimum," uviedol člen dobrovoľníkov, ktorí zásahy realizujú.

Larvicíd BTI sa vďaka dronu dostane ľahko na rozsiahle územia a aj na ťažšie dostupné miesta. Mesto avizovalo, že hladina Dunaja a Moravy už síce kulminovala, zaplavené inundačné územia sú však skutočne rozsiahle a príležitosti na liahnutie komárov sú preto veľké.

Dunaj a Morava klesajú, mesto už zasahuje proti záplavovým komárom

Hladiny riek Dunaja a Moravy v Bratislave po nočnej kulminácii postupne klesajú. Mesto Bratislava však už od utorkového rána zasahuje v zaplavených územiach Devínskej Novej Vsi, Devína i v ďalších častiach proti komárom. Používa pritom biologický larvicíd BTI, ktorý má zneškodniť larvy hmyzu ešte predtým, ako sa z nich stanú dospelé jedince. Magistrát tak chce minimalizovať kalamitné liahnutie takzvaných záplavových komárov.

​Mesto deklaruje, že konajú preto rýchlo, aby čo najskôr zničili čo najviac lariev, kým sa z nich vyliahnu dospelé komáre. Okrem dronov plánujú  zasiahnuť proti komárom aj pozemne a tiež zásahy v člnoch najmä pozdĺž tokov Dunaja a Moravy. "Robíme všetko preto, aby sme čo najviac lariev komárov eliminovali, no treba povedať, že ide o obzvlášť veľké zaliate územie a aj pri najvyššej efektivite sa nejaké komáre vyliahnuť stihnú," vysvetlilo mesto.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?