Dunaj a Morava klesajú, mesto už zasahuje proti záplavovým komárom

20.7.2021

Zdroj: FB Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Hladiny riek Dunaja a Moravy v Bratislave po nočnej kulminácii postupne klesajú. Mesto Bratislava však už od utorkového rána zasahuje v zaplavených územiach Devínskej Novej Vsi, Devína i v ďalších častiach proti komárom. Používa pritom biologický larvicíd BTI, ktorý má zneškodniť larvy hmyzu ešte predtým, ako sa z nich stanú dospelé jedince. Magistrát tak chce minimalizovať kalamitné liahnutie takzvaných záplavových komárov.

"Zaplavené inundačné územia sú skutočne rozsiahle a príležitosti na liahnutie komárov sú tak veľké. Konáme preto rýchlo, aby sme zničili čo najviac lariev, kým sa z nich vyliahnu komáre," uviedlo na sociálnej sieti hlavné mesto. Aktuálne zasahuje v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a počas celého týždňa bude zasahovať aj prostredníctvom člnov či dronov, a to najmä pozdĺž tokov Dunaja a Moravy. Rieky v uplynulých hodinách zaplavili  inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov.

Dunaj a Morava v uplynulých hodinách na území hlavného mesta stúpali po výdatných dažďoch v Rakúsku a Nemecku. Hladina Dunaja v centre Bratislavy kulminovala v utorok nadránom, keď o 3.00 h dosiahla výšku 734 centimetrov. V Devíne bola v utorok o 7.15 h výška hladiny 671 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi dosahovala hladina Moravy 551 centimetrov. Dunaj dosahoval po 10.00 h v centre Bratislavy 706 a v Devíne 649 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi bola Morava na úrovni 537 centimetrov. Hladiny riek na týchto miestach postupne klesajú. Pri obci Medveďov v okrese Dunajská Streda, naopak, hladina Dunaja stúpa a aktuálne dosahuje 661 centimetrov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?