Ako bude vyzerať po novom parkovanie na Tyršovom nábreží? Po prázdninách ho mesto plánuje spoplatniť

22.6.2021
Plocha pod mostom - Tyršák parkovisko

Zdroj: Facebook/Hlavné mesto SR Bratislava

Páčil sa vám článok?

Plocha na Tyršovom nábreží pri Starom moste dlhodobo neoficiálne slúžila ako neregulovaná odstavná plocha pre rôzne vozidlá. Mesto ho teraz rekonštruuje, parkovisko by malo návštevníkom začať slúžiť začiatkom júla.

Plocha na Tyršovom nábreží pri Starom moste dlhodobo neoficiálne slúžila ako neregulovaná odstavná plocha pre rôzne vozidlá – pre návštevníkov nábrežia a Sadu Janka Kráľa, pre ľudí dochádzajúcich do centra mesta, ale aj ako miesto na dlhodobé parkovanie karavanov.

Mesto sa tak v rámci prípravy revitalizácie Sadu Janka Kráľa a nábrežia zaoberalo aj využitím tohto priestoru. Mesto deklaruje záujem, aby Tyršovo nábrežie a Sad Janka Kráľa boli aj naďalej prístupné návštevníkom, ktorí potrebujú použiť auto, na druhej strane však nechce, aby tento významný mestský priestor slúžil ako neregulovaná odstavná plocha pre dlhodobé parkovanie.

"Preto v týchto dňoch opravujeme plochu na nábreží pri zjazde zo Starého mosta (plocha “Pod mostom”) a lokálne aj plochu na mieste bývalého lunaparku a následne na nich vyznačíme parkovacie miesta, aby bolo jasné, kde je možné parkovať a kde nie," ," uviedol magistrát na sociálnej sieti. Pri moste pôjde o 155 miest a 10 miest pre motorky a pri bývalom lunaparku zas o 115 miest a ďalších 5 miest pre zásobovanie. Práce plánuje mesto ukončiť začiatkom júla.

Nový režim parkovania na Tyršovom nábreží bude nastavený tak, aby slúžil prioritne návštevníkom nábrežia a Sadu Janka Kráľa a minimalizoval dlhodobé parkovanie. Počas letných prázdnin bude parkovisko na Tyršovom nábreží slúžiť návštevníkom bezplatne, neskôr bude parkovanie spoplatnené hodinovou sadzbou. Cez pracovné dni od 17:00 do 22:00 a cez víkendy a dni pracovného pokoja (7:00-22:00) budú mať návštevníci prvé dve hodiny zdarma a následne tretia a každá ďalšia hodina bude spoplatnená sadzbou 1 eur/hod. Cez pracovné dni od 7:00 do 17:00 bude prvá hodina zdarma, druhá hodina bude spoplatnená sadzbou 1 eur/hod. a tretia a každá ďalšia sumou 2 eur/hod.

Mesto riešenie pri bývalom lunaparku realizuje ako dočasné, do doby, kým bude pripravená celková revitalizácia Tyršovho nábrežia. "S časťou revitalizácie nábrežia plánujeme začať už v lete a v okolí pamätníka Daniela Tupého vybudujeme nové chodníky a priestor doplníme o novú výsadbu, mobiliár a osvetlenie a zároveň v tomto priestore zredukujeme parkovanie," vysvetlilo mesto. Na hlavnej parkovacej ploche Pod mostom sa obnovujú povrchy a vytvárajú nové zelené plochy.

O presnom termíne spustenia nového režimu parkovania na Tyršovom nábreží mesto plánuje verejnosť včas informovať.

 (nc)

Páčil sa vám článok?