Zisťovali sme: Udreli horúčavy, ako na ne reaguje mesto?

19.6.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Aktuálne teploty v Bratislave dosahujú cez 30 stupňov Celzia, čo spôsobuje enormnú záťaž organizmu u ľudí i zvierat. Ak sa prejdete centrom mesta, aktuálne zíva prázdnotou a niet sa čo čudovať. V uliciach je príliš teplo. Zisťovali sme, aké opatrenia prijal bratislavský magsitrát, aby prežitie horúcich dní svojim obyvateľom uľahčil.

V centre veľa ľudí nenájdtete. Aktuálne napríklad na Hviezdoslavovom námestí prebieha podujatie Viac ako sused - Týždeň maďarskej kultúry v Bratislave 2021, no pod pálivým slnkom veľa divákov neuvidíte. 

My sme na mieste práve zastihli členov divadelného súboru Garagulya s ich detským predstavením na chodúľoch:

"Bratislava má v súvislosti s klimatickou zmenou vypracovaný Akčný plán adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a budeme pracovať na jeho pokračovaní. V meste pribúdajú nové zelené plochy a množstvo vzrastlých stromov. Čo sa týka výsadby stromov, v rámci starostlivosti o zeleň mesto pristúpilo k okamžitým dočasným opatreniam formou samozavlažovacích nádob pri výsadbe na udržanie pôdnej vlhkosti, ako aj povýsadbových rezov. Iniciatívou na zazelenanie Bratislavy je aj Projekt 10 000 stromov. Na viacerých trávnatých plochách v rámci mesta sme zároveň zmenili režim kosenia tak, aby bola viac podporovaná biodiverzita. Tieto plochy sa tiež dokázateľne výrazne menej prehrievajú a sú schopné zadŕžať viac vody, čím zlepšujú mikroklímu nášho životného prostredia," povedala nám hovorkyńa magistrátu Katarína Rajčanová.

Zdroj: ms

Ulice mesta sú v súčasnosti poloprázdne.

Ďalej je podľa nej  významným príspevkom zonácia mestských lesov s nižším podielom ťažby, ktorú dosiahli na základe dohody so štátnym podnikom Lesy SR pre posilnenie tzv. mimoprodukčných funkcií lesa, kam patrí aj ochladzovanie prostredia, zadržiavanie zrážkovej vody a záchyty CO2.

Ďalším z podporných krokov majú byť stanoviská mesta k investičnej činnosti a priebežná diskusia s investormi a architektmi pri posudzovaní ich zámerov z hľadiska adaptácie na zmenu klímy. Hlavné mesto v rámci záväzných stanovísk, ktoré vydáva k investičnej činnosti, vždy uvádza, aké adaptačné opatrenia odporúča realizovať v danom projekte. Pri novej výstavbe dnes v Bratislave už predpisuje tvorbu vegetačných stien a striech.

Zdroj: ms

Maliar portrétov sa stal už súčasťou Hlavného námestia.

"V meste dochádza k nárastu prírodných plôch, zmenšovaniu pomeru spevnených povrchov (nepriepustných pre zrážkovú vodu) či skvalitňovaniu plôch zelene, ktoré boli dlhodobo zanedbané a neplnili svoju funkciu. V rámci podpory malých projektov pre zadržiavanie zrážkovej vody hlavné mesto už niekoľko rokov poskytuje príspevok na udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou, o ktorý je každoročne záujem. Cieľom poskytovania tohto finančného príspevku na podporu malých projektov udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou je zlepšenie hospodárenia so zrážkovou vodou a zlepšenie životného prostredia prostredníctvom zmenšovania negatívnych dopadov zmeny klímy na území hlavného mesta," dodala hovorkyňa.

(ms)

Páčil sa vám článok?