Karlova Ves prichádza s riešením, ako zabrániť suchu i neželanému hromadeniu vody v parku Kaskády

22.5.2021
0

Zdroj: karlovaves.sk/ Boris Hochel

Páčil sa vám článok?

Klimatická zmena, letné horúčavy, dlhé obdobia sucha striedané prudkými prívalovými dažďami sú problémom v súčasnosti už aj v Karlovej Vsi. Mestská časť už aktívne rieši, ako klimatickým zmenám v niektorých jej lokalitách čeliť.

Riešením je dosiahnuť, aby zrážky neodtekali z územia, ale vsiakli v miestach, kde spadnú. Ako informuje Karlova Ves na svojej stránke, v predchádzajúcom období si dala spracovať scenáre dôsledkov zmeny klímy pre svoje územie, ale aj detailný zrážkovo-odtokový model.

"Model poukázal na niektoré kritické miesta, kde sa zrážková voda akumuluje, či bude akumulovať. Jedným z nich je aj lokalita verejného priestranstva na sídlisku Dlhé diely, medzi ulicami Kresánkova a Hany Meličkovej, neformálne nazývaný ako park Kaskády. Tento priestor síce v lete trpí nedostatkom vlahy, ale zároveň v čase prívalovej zrážky sa v najnižších miestach voda nevhodne akumuluje. To bol jeden z dôvodov, prečo Karlova Ves plánuje realizovať v tejto lokalite projekt hospodárenia so zrážkovou vodou s názvom Kaskády – modelové riešenie zrážkových vôd na verejnom priestranstve,” informuje MČ. 

V prvých mesiacoch tohto roku pracovali na príprave projektovej dokumentácie s cieľom nielen zamedziť nevhodnej akumulácii zrážkovej vody, ale zároveň v čase sucha vodu následne využiť na zálievku či na spríjemnenie mikroklímy a pobytu v parku Kaskády. Celý projekt sa bude skladať z viacerých fáz, v roku 2021 sa plánuje realizácia 1. a 2. fázy projektu, ktorá bude zahŕňať inštaláciu dvoch podzemných plochých podzemných nádrží s objemom 7,5 m3, dve dažďové záhrady/mokraďové záhony, sedem zatrávnených retenčných plôch o celkovej výmere 34 m2 a 85 m2 a výsadbu 21 kusov drevín.

V týchto dňoch (19.05.2021) vyhlásila mestská časť výzvu na predkladanie ponúk pre realizáciu zákazky “Kaskády – modelové pilotné riešenie zrážkových vôd na verejnom priestranstve.” 

Realizácia projektu je financovaná zo zdrojov programov Interreg Europe, LIFE a Nórskych grantov.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?