V Bratislave sa už začal zásah proti komárom, ich larvy sa pokúšajú zneškodniť vo viacerých mestských častiach

19.5.2021
0
Postrek - komáre

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

Páčil sa vám článok?

V Bratislave už prebieha aplikácia biologického larvicídu BTI na zneškodnenie lariev komárov, ktorých hodnoty v týchto dňoch zaznamenali limity indikujúce potrebný zásah. Informovala nás o tom hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Prvé ošetrené lokality sa nachádzajú na území mestských častí Devín, Devínska Nová Ves, Rusovce či Rača. "Liahniská, ktoré boli označené v spolupráci s dobrovoľníkmi – lovcami komárov, sme podrobili pozemnému zásahu larvicídom BTI. Zásahy budú pokračovať aj v najbližších dňoch, pre ošetrenie väčších plôch sú na aplikáciu BTI pripravené drony. BTI účinne eliminuje larvy komárov ešte pred ich vyliahnutím, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý," uviedla Rajčanová. 

Mestský biológ, vedec Univerzity Komenského v Bratislave, vykonal prvé obhliadky lokalít liahnísk komárov už vo februári. Pravidelný monitoring na dennej báze prebieha podľa magistrátu od prvého marca. Vzhľadom na klimatické podmienky, kedy sú síce zrážky vysoké, ale teploty zostávajú nízke, túto sezónu zaznamenali pomalší nábeh množenia sa komárov.

Oproti predchádzajúcim sezónam má magistrát možnosť využiť na zásah  biologickým larvicídom BTI aj helikoptéru rakúskej strany v prípade zaplavenia inundačných území a novinkou sú tiež CO2 lapače, ktoré zaznamenajú výskyt komárov v jednotlivých častiach mesta a pomôžu tak pri vyhodnotení situácie na nariadenie zásahu látkou BTI.

"Pravidelné monitoringy priamo v teréne vykonáva v tejto sezóne okrem mestských odborníkov už aj približne 100 vyškolených dobrovoľníčok a dobrovoľníkov (lovcov komárov) a zároveň ďalších záujemcov o lovenie komárov mesto postupne preškolí," vysvetlila Rajčanová.

Dobrovoľníci prostredníctvom aplikácie nahlasujú vzorky z jednotlivých lokalít a zaznačujú hodnoty lariev do príslušnej mapy. Mestskí odborníci ich následne vyhodnocujú a môžu nariadiť potrebný zásah účinným larvicídom BTI.

Ďalší záujemcovia o lovenie komárov sa môžu prihlásiť prostredníctvom formuláru na stránke lovcikomarov.sk. Dobrovoľníci budú vybavení špeciálnou naberačkou na odoberanie vzoriek lariev.

(ms) 

Páčil sa vám článok?