VIDEO: BVS ukončila súťaž na nového dodávateľa vozového parku

6.5.2021

Zdroj: FB BVS

Páčil sa vám článok?

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ukončila súťaž na nového dodávateľa vozového parku. Na rozdiel od predošlých rokov, keď túto službu pre vodárne zabezpečovala ich dcérska spoločnosť za nevýhodné ceny, tentoraz súťaž v niektorých segmentoch priniesla aj viac ako 40-percentné zľavy.

Celková úspora po kompletnej obmene vozového parku sa má blížiť k miliónu eur ročne, pri zachovaní rovnakého počtu automobilov, ako BVS používa v súčasnosti. TASR o tom informoval hovorca vodárni Peter Podstupka. Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš tvrdí, že vozový park bratislavských vodárni vnímal ako dlhodobý problém a ukážkový príklad neefektívnosti. "Nová súťaž bola maximálne transparentná a priniesla výrazné úspory, ktoré sa naplno prejavia v nasledujúcich rokoch," uviedol s tým, že nové autá budú aj ekologickejšie.

BVS súťažila dodávateľa vozového parku. Predmetom súťaže neboli konkrétne autá, ale funkčne definované skupiny vozidiel, aby mohli súťažiaci predložiť rôznu kombináciu vozidiel a značiek, ktoré by spĺňali potreby vodárni. Vďaka takémuto postupu vodárne ušetria. Úspory sa podarilo napríklad dosiahnuť aj pri autách, ktoré BVS používa na prácu v teréne. "V najpočetnejšej kategórii pracovných automobilov tzv. pick up, sú jednotkové ceny v porovnaní s dneškom nižšie o približne 50 percent. Celková cena, ktorú bude BVS platiť za svoj vozový park po postupnej obmene, bude nižšia až takmer o milión eur," priblížil Podstupka.

Obnova vozového parku bude prebiehať postupne, ako budú končiť zmluvy na dnes používané autá a ako bude nový dodávateľ schopný nové automobily doručovať. Veľkú časť vozového parku sa však podľa BVS podarí obmeniť už v priebehu tohto roka. Zmluva s novým dodávateľom je uzavretá na obdobie štyroch rokov pre osobné automobily a piatich rokov pre pracovné autá. Je nastavená na jednotkové ceny, teda BVS môže podľa svojej potreby operatívne meniť počet áut, ktoré bude počas tohto obdobia využívať.

"Maximálna suma, ktorú môže BVS počas stanoveného obdobia vyčerpať, je 9.757.659 eur bez DPH. Úspora takmer štyroch miliónov eur za štvorročné obdobie, pri nových jednotkových cenách a súčasnom počte vozidiel, umožní BVS postaviť napríklad šesť kilometrov nového vodovodu alebo dva vodojemy, identické, ako BVS začne budovať v Záhorskej Bystrici," poznamenal Podstupka.

(TASR)

Páčil sa vám článok?