Tieto stromčeky niekto svojvoľne vysadil, samospráva ich odstráni

29.4.2021
0

Zdroj: karlovaves.sk

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Karlovej Vsi pribúdajú každý rok desiatky nových stromov. Sadí ich mestská časť aj mesto na pozemkoch, ktoré vlastnia alebo spravujú. Podobnú aktivitu však robia s dobrým úmyslom i obyvatelia, čo však, ak nemajú povolenie majiteľa pozemku, odporuje zákonu.

Hoci výsadba na cudzom pozemku povolená nie je, ako informovala na svojom webe miestna samospráva, minulý víkend niekto svojvoľne, hoci s dobrým úmyslom, vysadil dreviny v areáli MŠ Majerníkova 11 bez toho, aby svoj zámer konzultoval s vedením materskej školy alebo miestnym úradom, ktorý je správcom miestnej zelene.

„Žiadame obyvateľov, aby svojvoľne nevysádzali dreviny na pozemkoch v Karlovej Vsi a už vôbec nie na pozemkoch materských, základných alebo stredných škôl. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny občania nemôžu svojvoľne sadiť dreviny. Na ich výsadbu je potrebný súhlas vlastníka pozemku, inak sa dopúšťajú protiprávneho konania,“ upozorňuje vedúca referátu životného prostredia miestneho úradu Lucia Brezovská.

Z takejto svojvoľnej výsadby sa stáva ťarcha na pozemku vlastníka, ktorý je za ňu plne právne zodpovedný. Vlastník, správca alebo nájomca pozemku je podľa zákona povinný sa o dreviny starať, najmä ich ošetrovať a udržiavať. „Dreviny z areálu MŠ Majerníkova 11 budú odstránené, vzhľadom k tomu, že nebol vydaný súhlas na ich výsadbu na tomto pozemku,“ dopĺňa informáciu Lucia Brezovská.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?